Vláda Islandu řekla oficiálně: Chceme do Evropské unie

Martin Novák Martin Novák
4. 2. 2009 13:00
Reykjavík také chce přijmout euro jako svoji měnu
Nová islandská premiérka vede zemi k předčasným volbám.
Nová islandská premiérka vede zemi k předčasným volbám. | Foto: Reuters

Reykjavík - Evropská sedmadvacítka, která tvoří Unii, se možná brzy rozroste na třicítku.

Víceméně se počítá - dříve či později - s přistoupením Chorvatska a Srbska. Třetím novým členem se může stát Island. Splňuje totiž základní podmínku: o členství v EU stojí.

Kvůli finanční krizi, krachu islandských bank a střemhlavému pádu islandské měny se o možnosti vstoupit do Unie hovořilo na ostrově už od října.

Rychlý přijímací proces 

Nová vláda premiérky Jóhanny Sigurdardóttir nyní poprvé oficiálně a jasně řekla, že vstup do Unie a přijetí eura je jejím cílem.

Oznámila to na společné tiskové konferenci s ministrem financí Steingrimurem Sigfussonem. Eurokomisař pro rozšíření Olli Rehn v rozhovoru pro list The Guardian řekl, že přístupové rozhovory by mohly být velmi rychlé a Island by mohl být do Unie přijat současně s Chorvatskem.

Brusel či Oslo?

Ministr financí Sigfusson ale přiznává, že druhou alternativou je vytvoření monetární unie s Norskem. To by znamenalo, že by Island jako měnu přijal norskou korunu.

Do problémů se dostala i největší islandská banka Kaupthing.
Do problémů se dostala i největší islandská banka Kaupthing. | Foto: Reuters

Norsko není členem Evropské unie a ani se jím nechystá být. Před lety se tak Norové rozhodli v referendu.

Island čekají 25. dubna předčasné parlamentní volby. Předchozí kabinet premiéra Geira Haardeho odstoupil kvůli dopadům finanční krize.

Na letošní rok Mezinárodní měnový fond Islandu předpověděl hospodářský pokles o 9,6 procenta a čtyřnásobný vzrůst nezaměstnanosti, která by měla dosáhnout 5,7 procenta.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy