Reportáž: Děti v romských osadách v Řecku

Reportáž: Děti v romských osadách v Řecku
Do Řecka přišlo během posledních dvou let na 30 tisíc Romů z Albánie a Bulharska. Na snímku albánská Romka se zavinutým dítětem v náručí v jednom ze slumů.
Ačkoli Evropa má menší množství chudinských oblastí než jiné kontinenty, dochází nyní k jejich nárůstu v souvislosti s přílivem ilegálních přistěhovalců do měst, která představují pro mnohé běžence bránu do Evropské unie. Tímto případem jsou i řecké Athény. Na snímku osada Votanicos.
Pozornost na osady v Řecku obývané Romy z Albánie či Bulharska přinesl případ malé dívky, která byla nalezena u romského páru v jednom z jejich táborů. Romský pár měl na dívku falešné doklady a nyní je obviněn z únosu.
Vyšetřovatelé pracují nyní na nejpravděpodobnější hypotéze, že dítě slyšící na jméno Maria mohlo uvíznout u romského páru poté, co řecké úřady rozbily v letech 2008 a 2010 síť obchodníků s dětmi. Šlo zejména o bulharské občany, kteří mířili do Řecka s cílem prodat malé děti k adopci. Tento snímek Marie poskytla médiím řecká policie.
Foto: Profimédia
ČTK Štěpán Plaček ČTK, Štěpán Plaček, Profimedia
23. 10. 2013 14:13

Případ holčičky nalezené v chudinské osadě ve středním Řecku přitáhl pozornost i na situaci Romů, kteří do země nyní postižené ekonomickou krizí přišli v posledních letech z Albánie a Bulharska. Stovky dětí zde vyrůstají v bídě a bez vyhlídek na lepší budoucnost.

 

Právě se děje

Další zprávy