Foto: Jak se ve Vídni snaží zachraňovat včely

Foto: Jak se ve Vídni snaží zachraňovat včely
Počet včel ale prudce klesá, a tak je nejvyšší čas tento rizikový trend zvrátit. Lidé se snaží včelstvům pomoci přežívat a vracet se do prostředí městských aglomerací, odkud je člověk vypudil. Například v Rakousku funguje pod záštitou města organizace Vienna's Stadtimker. Pracuje zde i včelař Sergej.
Členové zmiňované instituce chovají včelstva na několika místech rakouské metropole Vídně. Například v rekreační oblasti Lobau.
...
Duo včelařů se snaží každý den zajištovat pro včely ty nejlepší podmínky pro život.
Foto: Reuters
Reuters Dan Poláček Reuters, Dan Poláček
14. 9. 2012 20:00

Populace včel na celém světě povážlivě klesá. Na vině je nadměrné používání pesticidů, masivní pěstování zemědělských monokultur a ničení životního prostředí. Včelstva ovšem ve velkém decimují i virová onemocnění. Odborníci masový úhyn označují jako Syndrom zhroucení včelstev (CCD, Colony Collapse Disorder ). Hrozí, že pokud se problém nepodaří vyřešit, bude se lidstvo v budoucnu potýkat s nedostatkem zemědělských surovin. Státní i nestátní organizace se proto v poslední době snaží úbytek včelstev zmírnit alespoň tím, že se snaží přivést včely zpět do prostředí městských aglomerací. Podívejte se, jak se to daří ve Vídni.

 

Právě se děje

Další zprávy