Test Aktuálně.cz: Co v Řecku stihnete za půl dne?

Test Aktuálně.cz: Co v Řecku stihnete za půl dne?
Zdi někdejšího města Kámiros jsou staré přes 2000 let. Když na nich nesedí turista, běhají po nich velké ještěrky a ostražitě vás pozorují. Průvodce nelže, když říká, že tu na vás dýchne život helénského města.
Město Kámiros na západním pobřeží bylo nejmenší ze tří původních na Rhodosu. Poprvé ho zemětřesení srovnalo se zemí v roce 226 př. n. l. Po druhém zemětřesení roku 142 ho lidé opustili.
Pláž v Kámiros skála. Je tu sprcha i budka na převlečení a poblíž samozřejmě malá taverna. Pláží je na Rhodosu na výběr opravdu hodně. V obci Kámiros Skála je malý zásobovací přístav pro ostrov Chálki. Tradiční malé rybářské lodi kaikis tu denně přijíždějí vyložit ryby. Kolem půl třetí převážejí pasažéry na Chálki.
Pevnost rytířského řádu johanitů v Kámiros Skála. Postavena byla roku 1302 a je ze všech pevností na ostrově nejzachovalejší. Nikdy totiž nebyla dobyta a odolala i velkému tureckému obléhání roku 1522. Ještě pár kroků...
Foto: Karel Toman
Karel Toman
28. 5. 2010 10:05

Rozhodli jsme se vyzkoušet, co se dá autem na Rhodosu stihnout za půl dne. Odpověď? Skoro všechno (včetně jednoho či dvou bloudění). Stačí si před cestou ,,přelouskat" dobrého průvodce, vytáhnout mapu a Rhodos máte jako na dlani - uvidíte zříceniny antického města, středověkou pevnost s úchvatným výhledem, poznáte zemědělský venkov, navštívíte vinný sklípek, poklábosíte s mnichem a vykoupete se v ráji surfařů.

---

Reportér Aktuálně.cz pro vás mapuje, jak se na případné dovolené v Řecku letos může projevit finanční krize, do níž země upadla. Projděte si, co dosud z Řecka napsal a vyfotografoval:

Jsem barman a nemám na nájem. Pijte, nebo zkrachuju - ZDE

Fotogalerie: liduprázdný Rhodos. Kdo nakonec přijede na dovolenou? - ZDE

---

Reportáže Aktuálně.cz z Řecka vznikají s přispěním cestovní kanceláře Blue Style - stránky CK ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy