Krize na řeckém Rhodosu očima reportéra Aktuálně.cz

Krize na řeckém Rhodosu očima reportéra Aktuálně.cz
"Dlužím čtyři měsíce nájem za bar. Vím ale o obchodech, co dluží za 18 měsíců. Tady je to teď velký problém. Jestli se byznys nezlepší, přijdu o živnost," popisuje "Fatman" Ray, původem Angličan, jak se krize zakusuje do drobného podnikání v turistickém ruchu Rhodosu. "Touhle dobou bývala tahle ulice rušná," ukazuje na pustou večerní uličku před svým barem, kde znuděně posedává majitel půjčovny mopedů a čtyřkolek. "Vloni jsem na baru čepoval osm druhů piv včetně Guinessu. Teď tu mám jedno místní. Lidi by to prostě nevypili."
"Účtenku? Až od 1. června," vysvětluje trafikant Nikos (vlevo), proč nemůže vydat doklad na 2,50 euro za poslední výtisk Athens News. Chystané zavedení registračních pokladen je jedním z prostředků, kterými chce vláda bojovat proti daňovým únikům.  Na otázku po podrobnostech vám Jorgos (uprostřed) nabídne židli a kávu. "Jedno musíš pochopit příteli, řecká pohostinnost se nikdy nezmění," ujišťuje. "V novinách psali, že nějaký chlap přijel v Lamborgini podat daňové přiznání za celý rok na pouhých 300 euro. To je šílené!" zlobí se. Stejně jako většina Řeků si i on myslí, že problémem země jsou zkorumpovaní politici a úzká elita bohatých rodin.
"No work, no bussines - problem. All people," shrnuje se širokým úsměvem svým přístavním esperantem Mohammed, který se narodil v Káhiře a zručně přitom opravuje sítě. Na otázku, jak dlouho se živí rybařením, ukáže rukou asi půl metru nad palubu. Rhódští rybáři prodávají své úlovky na místním trhu i hotelům na ostrově.
Thanassis (vzadu) patří mezi ty šťastnější. "Oproti dřívějšku teď sice přijíždí 'levnější' klientela, ale malování obrazů je pořád jedna z mála věcí, které si na dovolené dopřejí," říká tento rodák z Atén za všech 24 registrovaných malířů podnikajících mezi středověkými hradbami starého rhódského města.
Foto: Karel Toman
Karel Toman
26. 5. 2010 13:29

Řecko je potápějící se země závislá na turistickém ruchu. Reportér Aktuálně.cz zkoumá, jak může vypadat letošní letní dovolená v zemi, které stále ještě hrozí krach a která podstupuje drsnou úspornou kúru. Podívejte se, co za tím reportér Karel Toman zjistil (projděte si jeho fotogalerii).

Reportáže Aktuálně.cz z Řecka vznikají s přispěním cestovní kanceláře Blue Style - stránky CK ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy