Obrazem: Odtud kdysi sovětské jaderné hlavice mířily na Evropu

Obrazem: Odtud kdysi sovětské jaderné hlavice mířily na Evropu
"Pozadí" Satana. Raketa leží v prostorách základny Pervomajsk. Nejvíce raket produkoval v SSSR  závod Juzmaš v Dněpropetrovsku.
Tak tohle je ten pult, ze kterého by apokalypsa byla spuštěna. Zde v křesle seděl velitel, který měl být případě výzvy tím, kdo by stiskl onen červený knoflík. Na tento knoflík ještě na dalších fotografiích narazíme.
Zdálky to vypadá jako hangár nebo skladiště. Ale co je pod tím, to v době studené války vědělo jen málo lidí.
Sestupujeme do labyrintu podzemních chodeb, které vedou až k místnosti s červeným knoflíkem. Kód na těchto dveřích se z bezpečnostních důvodů často měnil.
Foto: Martin Novák
Martin Novák Martin Novák
8. 4. 2010 15:30

Pervomajsk - Prezidenti Dmitrij Medveděv a Barack Obama ve čtvrtek v Praze podepsali smlouvu o likvidaci části jaderného arzenálu obou zemí.

Studená válka se vyznačovala kromě jiného tím, že na sebe obě velmoci mířily jadernými hlavicemi.

Jedno takové sovětské místo dnes leží na Ukrajině. Nenápadně, v polích uprostřed ničeho, zhruba 300 kilometrů jihovýchodně od Kyjeva.

Základna nedaleko Pervomajsku byla vybavena raketami s jadernými hlavicemi, schopnými zasáhnout západní Evropu. A pořád stojí, i když už bez hlavic.

Podívejte se ve fotoreportáži Aktuálně.cz na kdysi mimořádně přísně střežené a utajované místo. Nahlédněte na chvíli do nejtemnějších koutů studené války, která není zase až tak vzdálenou minulostí.

Vítejte na raketové základně Pervomajsk.

 

Právě se děje

Další zprávy