Berlusconi čelí skandálu. Opět korupce

opa, Reuters
10. 3. 2006 16:45
Řím - Italskému premiérovi Silviu Berlusconimu hrozí pouhý měsíc před parlamentními volbami další soud.

Spolu s manželem britské ministryně kultury Davidem Millsem čelí obvinění z korupce.

Milánský prokurátor obvinil Berlusconiho, že zaplatil právníku Millsovi 600 tisíc dolarů za to, že zamlčí před soudem kompromitující podrobnosti ohledně premiérova mediálního impéria Mediaset.

Soudce dnes v této věci převezme obžalobu. Na základě předběžného projednání pak rozhodne, zda oba muži skutečně skončí před trestním tribunálem.

Berlusconi: Jde o politickou hru

Jak Berlusconi, tak Mills ovšem jakékoli provinění popírají. Premiérův mluvčí označil nařčení z korupce za "falešnou teorii". Sám Berlusconi obvinil prokurátora z vedení politicky motivované války proti jeho osobě.

Soudní žaloba přichází přesně měsíc před parlamentními volbami, které by podle odhadů měly být velmi vyrovnané.

Prokurátor přitom již včera zamezil snaze Berlusconiho právníků odložit projednání případu až na dobu po volbách.

"Můžeme se pouze domnívat, že chce takto zasahovat do předvolební kampaně," řekl pro italský deník Corriere della Serra Berlusconiho právník Niccolo Ghedini.

Aféra vyvolala bouři na britské politické scéně

Skutečnost, že v případu figuruje David Mills, manžel britské ministryně kultury Tessy Jowellové, rozpoutala v Anglii politickou bouři.

Kariéra Jowellové je vážně ohrožena - mimo jiné i proto, že údajný úplatek měl být použit na splacení rodinné hypotéky.

Nicméně Jowellová byla minulý týden zbavena obvinění z účasti na skandálu poté, co oznámila, že o dotyčné částce 600 tisíc dolarů nevěděla.

"Musíme oddělit dvě věci: okolnosti okolo Tessy Jowellové a samotný italský případ, který nebudeme a ani nemusíme komentovat více, než jakýkoli případ v této zemi," řekl dnes mluvčí britského premiéra Tonyho Blaira.

Přesto Jowellová společně s Millsem o víkendu oznámili, že se po 27 letech rozvádějí. Důvodem jsou právě nevyjasněné Millsovy obchody.

Předvolební kampaň je v Itálii v plném proudu.
Předvolební kampaň je v Itálii v plném proudu. | Foto: Reuters

Jde o další z řady skandálů

Italský premiér Berlusconi byl kvůli úplatkářství souzen už nejméně sedmkrát. Celkem čtyřikrát byl přitom uznán vinným, ovšem rozsudek byl odvolacím soudem vždy změněn, nebo označen za promlčený.

V současném řízení hrozí obviněným dle zákona 3 až 8 let ve vězení.

Vzhledem k nově upravené zákonné lhůtě pro vydání rozsudku však existuje možnost, že případný proces nebude vůbec ukončen, pokud soudce rozsudek nevydá do roku 2008. #reklama

 

Právě se děje

Další zprávy