Papež velebil kontroverzního předchůdce

ČTK, vid
4. 3. 2006 9:21
Vatikán - Papež Benedikt XVI. označil jednoho ze svých kontroverzních předchůdců, papeže Pia XII., za "skutečný dar" pro 20. století.

Jedním z důvodů má být to, že "chránil německý národ v tak velké katastrofě, jakou byla druhá světová válka".

Vyplývá to z textu, který dnes zveřejnil Vatikán.

Kontroverzní předchůdce

Papež XII., který stál v čele katolické církve v letech 1938 až 1958, byl zejména od 60. let obviňován, že zůstával za druhé světové války nečinný, přestože měl informace o deportacích a vyhlazování Židů nacisty.

Nyní Benedikt XVI. naopak označil tohoto papeže za "dar" pro tak "nesmírně obtížné" 20. století, které poznalo dvě světové války a dvě "destruktivní ideologie: fašismus-nacismus a komunismus", cituje agentura AFP.

Pius XII. "byl papež mého mládí. Všichni jsme ho obdivovali. Jak bylo správně řečeno, velmi miloval německý národ a chránil ho v té velké katastrofě, kterou byla válka," prohlásil nynější papež.

Bude svatořečen?

Už v květnu minulého roku, pouhý měsíc po nástupu na papežský stolec, Benedikt XVI. zavdal podnět ke spekulacím o případném blahoslavení Pia XII., když připomněl zásluhy jednoho z jeho spolupracovníků, otce Pancrazia Pfeiffera. Ten se během nacistické okupace Říma za druhé světové války zasloužil o záchranu mnoha Židů a partyzánů.

Záležitosti kolem Pia XII. zatím nebyly plně objasněny a zejména jeho kritici netrpělivě očekávají otevření té sekce vatikánských archivů, která obsahuje dokumenty týkající se jeho pontifikátu.

K tomu by mělo dojít nejdříve v roce 2007, jak naznačil před rokem příslušný představitel vatikánských archivů. Nelze však vyloučit, že tyto materiály budou zpřístupněny i podstatně později.

 

Právě se děje

Další zprávy