Rozhovor: Turecko nebude EU jen brát

David Koubek, Ankara
17. 2. 2006 15:00
Ankara /Od zvláštního zpravodaje/ - Deník Aktuálně.cz získal exkluzivní rozhovor s vyjednavačem Turecka pro vstup do EU. Uvnitř: VIDEO.

V rozhovoru, který turecký státní ministr Ali Babacan poskytl deníku Aktuálně.cz a Českému rozhlasu 1 - Radiožurnál, mimo jiné říká: "Evropská unie musí lépe pochopit Turecko, než ho přijme."

Babacan v těchto dnech jednal s českým ministrem zahraničí Cyrilem Svobodou. Ten tvrdí, že přijetí Turecka je pro EU strategickým krokem, ovšem podmiňuje jeho vstup splněním všech podmínek a vyjednávacích kapitol.

Turecko, země s 72 miliony obyvatel, zahájila přístupové rozhovory loni v listopadu. První přihlášku do EU - tehdy šlo o Evropské hospodářské společenství - však země podala již v roce 1963.

A: Kdy bude Turecko připraveno na vstup do Evropské unie?

Jak dlouho bude trvat celý proces, je teď těžké odhadnout. Bude to nějakou dobu trvat. Odhaduje se, že celý přístupový proces potrvá osm až deset let.

Ali Babacan
Ali Babacan | Foto: Aktuálně.cz

Technická práce může být ukončena dříve. Ale potřebujeme především čas na to, abychom se ujistili, že země Evropské unie dovedou Turecko lépe pochopit. Cítíme rozdíl mezi tím, jak je Turecko vnímáno, a jaké skutečně je. Odstranit tento rozpor bude trvat.

Náš stát se však také bude měnit. Turecko bude - za 8 až 10 let - jiná země. Evropská unie se koneckonců za tu dobu také promění.

Pro nás je teď důležité projít reformami, přiblížit instituce a pravidla Turecka institucím a pravidlům EU. A mezitím potřebujeme dojít k lepšímu vzájemnému porozumění. V tomto ohledu bude hrát klíčovou roli sociální dialog. Připravujeme výměnné studentské programy a konference. Budeme se snažit zajistit, aby dnešní Evropská unie dokázala Turecko lépe pochopit.

A: Myslíte si tedy, že za deset let už si budou EU a Turecko rozumět?

Zlepšení vzájemného pochopení znamená především porozumět vzájemným přínosům členství Turecka v EU.

Infobox

  • Státní ministr Ali Babacan se vloni stal hlavním vyjednavačem vstupu Turecka do EU.
  • Nejmladší a jeden z nejvlivnějších tureckých ministrů zakládal Stranu spravedlnosti a rozvoje.
  • Je blízkým spolupracovníkem premiéra Recepa Tayyipa Erdogana.

Neznamená to, že Turecko bude jen dostávat a Evropa jen dávat. Nebo obráceně. Je to oboustranně výhodný proces. Evropa na tom vydělá, Turecko taky. Věříme, že ke konci přístupového procesu bude pro vstup Turecka do EU velká podpora na obou stranách.

O KURDECH A LIDSKÝCH PRÁVECH

A: Turecko je často kritizováno za přístup k lidským právům. V otázce kurdské menšiny byly učiněny pouze určité pokroky. Uznáte kurdskou minoritu?

Musím připustit, že Turecko nemá v ohledu lidských práv dobrou pověst. Kvůli nim byl ostatně vězněn i současný premiér Erdogan.

Procházíme těžkým obdobím. Na druhou stranu cítíme velkou podporu a silnou politickou vůli změnit prostředí lidských práv, svobod, demokratického systému, a také zajistit, že Turecko bude právním státem. V posledních několika letech jsme udělali základní změny.

Politické reformy na papíře jsou však jedna věc. Je to také mentální změna, změna postoje, která trvá dlouho.

O CHUDOBĚ A PRÁCI

A: Máte speciální program pro východní část Turecka?

Zdůrazňujeme například ekonomický program, který by měl odstranit rozdíly mezi regiony. Vláda investuje do infrastruktury, škol a nemocnic.

Na druhé straně se na jihovýchodě Turecka potýkáme s problémem terorismu. Kvůli špatné bezpečnostní situaci není tato oblast dostatečně rozvinutá. Snažíme se také získat mezinárodní podporu. Oblast, o které mluvíme, má velký potenciál, je to brána na Blízký východ.

A: Myslíte si tedy, že situace v oblasti se zlepší díky ekonomické pomoci?

Problém je především bezpečnostní. Pokud ten odstraníme, ekonomické problémy se vyřeší daleko rychleji. Nezáleží na tom, kolik zde utratí vláda, ale zda si zde investoři troufnou investovat.

Mohou zde být lepší silnice, školy, nemocnice, ale dokud zde nejsou pracovní místa, pak se problém nevyřeší.

O MOSTU VÝCHOD-ZÁPAD

A: Jak byste Evropanům jednoduše popsal výhody, které bude mít Evropská unie z toho, že mezi sebe přijme Turecko?

Je jich hodně. Za prvé: Projekt Evropské unie je nejdůležitější mírový proces po druhé světové válce. Je to místo, kde vedle sebe existují různé kultury, etnika, náboženství a jazyky. Je to různorodá společnost. Existují zde univerzální demokratické hodnoty společné pro všechny státy. Evropská unie však sousedí s oblastí, ve které je nejednoduchá situace.

Ali Babacan
Ali Babacan | Foto: Aktuálně.cz

Turecko je pro tento region velice důležitá země. Je to most mezi Západem a Východem, mezi různými kulturami a civilizacemi. Evropská unie s Tureckem bude různorodější, bude to místo, kde se civilizace stýkají v harmonii a míru.

Vstup Turecka znamená hodně pro budoucí bezpečnost a stabilitu EU. Vnímání unie východním světem se po rozšíření o Turecko zásadně změní.

Turecko však také přispěje evropskému hospodářství. Pokud se podíváte na údaje o ekonomickém růstu a na budoucí potenciál, výhled Evropské unie není příliš slibný. Turecko je však dynamickou zemí. Naše populace je mladá a dynamická, a hospodářský růst dosahuje daleko vyšších hodnot, než je průměr EU.

Turecko přinese evropským ekonomikám dynamiku a čerstvý růst.
 
Věříme, že Turecko přispěje EU z hlediska stability, bezpečnosti, sociálních i ekonomických otázek.

Turecko nebude člen EU, který jen něco vezme, ale který také něčím přispěje. Jak už jsem řekl, bude to oboustranně výhodný proces.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy