Svět čeká na rozkaz Kremlu. Putin ale o invazi mlčí

Jiří Just Jiří Just
3. 3. 2014 18:00
Ukrajinský Krym zatím čelí "tiché" invazi Rusů. Prezident Putin mlčí.
Dalo Rusko Ukrajině ultimátum?
Dalo Rusko Ukrajině ultimátum? | Foto: Reuters

Moskva (od našeho spolupracovníka) - Velitel ruské černomořské flotily Alexandr Vitko údajně dal v pondělí ukrajinským jednotkám na Krymu ultimátum: pokud se zítra do 5 hodin ráno (4:00 SEČ) nevzdají, na jejich základny po celém poloostrově bude zahájen útok.

Zdálo se, že válka mezi Ruskem a Ukrajinou se tak znovu o něco přiblížila.

Ruské ministerstvo obrany však po dvou hodinách takové informace rázně popřelo. Původní agenturní zprávu označilo za "naprostý nesmysl" a dodalo, že žádné takové ultimátum nebylo vůči Krymu vysloveno.

Stále tak platí, že si Kreml po nečekaně rychle schválené žádosti Vladimira Putina o nasazení ruské armády v sousední zemi udělal dramatickou pauzu. Iniciátorka vyslání "omezeného vojenského kontingentu" na Krym, šéfka horní komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková, dokonce prohlásila, že k ozbrojenému konfliktu nedojde.

"Slovo 'válka' je ve vztazích mezi Ukrajinou a Ruskem absolutně nepřijatelné. Nikdy mezi námi nedojde k válce. My jsme bratrské národy, my jsme slovanský svět," dušovala se Matvijenková na státním kanálu Rossija 1.

Obsazení krymské vesnice:  

Kreml nemá k intervenci na Ukrajině ani podporu vlastního obyvatelstva. Jak zjistilo provládní Všeruské středisko pro průzkum veřejného mínění (VCIOM), 73 procent Rusů si nepřeje, aby se Rusko vměšovalo do toho, co se na Ukrajině děje.

Ukrajinský Krym přesto čelí - až dosud velice "tiché" - invazi ruské armády. Příslušníci ruských ozbrojených sil si podmaňují jedno místo za druhým.

A další tisíce vojáků s ruským dvouhlavým orlem na uniformě jsou na výsadek připraveny.

Vzhůru na Krym

Poloostrov Krym, nad nímž převzal vládu kabinet vedený šéfem strany Ruská jednota Sergejem Aksjonovem, už teď připomíná válečnou zónu.

V posledních několika dnech přistálo na Krymu osm dopravních letounů Il-76 ruské armády. V Sevastopolu, kde se nachází základna černomořské flotily ruského námořnictva, zakotvila hned čtyři velká výsadková plavidla.

Všechny lodě připluly ze základen v Baltském moři.

Obyvatelé Krymu. Podle zpravodajů z místa většina z nich Rusy vítá.
Obyvatelé Krymu. Podle zpravodajů z místa většina z nich Rusy vítá. | Foto: Reuters

Jak v sobotu uvedl prozatímní ukrajinský ministr obrany Ihor Těnjuch, Rusko zvýšilo počet svých ozbrojených sil na poloostrově o 6000 mužů. Na ukrajinském území momentálně působí okolo 24 tisíc ruských vojáků.

Pro srovnání - armáda České republiky čítá 21 tisíc vojáků.

Právě vojáci ruské černomořské flotily jsou rozmístěni na strategických místech Krymu - hlídají letiště, státní budovy a blokují úzkou šíji spojující poloostrov se zbytkem Ukrajiny.

Čekání na invazi

Smyčka okolo Ukrajiny se začíná stahovat i podél jejích hranic.

Jak uvádí šéf ukrajinského Centra vojenských a politických výzkumů Dmitrij Tymčuk s odkazem na zdroje v ukrajinských ozbrojených silách, v Krasnodarském kraji, kde se ještě před několika dny konala olympiáda, je připraveno více než 15 tisíc ruských vojáků k vysazení na Ukrajině.

Do bojové pohotovosti byly zároveň uvedeny útvary vojsk ruského ministerstva vnitra, dislokované v blízkosti ukrajinské hranice.

"Příprava k nasazení vojsk ministerstva vnitra svědčí o tom, že vojenskopolitické vedení a armádní velení Ruska neočekává vážný odpor ukrajinské armády a na území Ukrajiny se připravuje na provedení policejní operace," vysvětluje Tymčuk.

Unesli mu rodinu - musel přeběhnout

Mimořádnému tlaku čelí také ukrajinské síly dislokované na Krymu.

Proruská krymská samospráva oznámila, že kontroluje prakticky všechny ukrajinské silové struktury, které se nacházejí na Krymu. V pondělí premiér Aksjonov prohlásil, že jeho kabinet vytvořil vlastní ministerstvo obrany.

Místopředseda krymské vlády Rustam Temirgalijev dodal, že všechny ukrajinské ozbrojené síly na Krymu jsou "blokovány" - část z nich je odzbrojena a část přešla na stranu krymské administrativy.

Přechodu ukrajinských vojáků na stranu krymských separatistů asistují Rusové. Tragické pozadí má přeběhnutí velitele ukrajinského námořnictva Denyse Berezovského. "Jeho rodinu unesli. Poté požadovali, aby do deseti minut složil přísahu krymskému lidu," tvrdí s odkazem na své zdroje Tymčuk.

Ukrajinské vedení ho chce soudit za vlastizradu.

 

Právě se děje

Další zprávy