Manželství tvoří muž a žena, napíší Slováci do ústavy

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
3. 3. 2014 21:40
Slováci tím chtějí ochránit tradiční uspořádání rodiny.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Jan Langer

Bratislava - Slovensko zakotví do své ústavy, že manželství tvoří svazek muže a ženy. Chce tím ochránit tradiční uspořádání rodiny.

Úprava bude součástí širších změn ústavy, které zahrnují také reformu justice.

Dohodli se na tom zástupci vládních sociálních demokratů (Smer-SD) premiéra Roberta Fica s opozičními křesťanskými demokraty (KDH).

Ti tvoří ve sněmovně dohromady třípětinovou většinu potřebnou ke změně základního zákona země. Jejich plány ale vyvolaly v zemi kritiku.

Katolická většina

Ochranu takzvané tradiční rodiny coby svazku muže a ženy na Slovensku dlouhodobě prosazuje kromě KDH hlavně katolická církev, ke které se v pětimilionové zemi hlásí většina obyvatel.

Bratislava na rozdíl od jiných států včetně Česka registrovaná partnerství osob stejného pohlaví dosud nezavedla. Podle odborníků by takovému kroku v budoucnu neměla zabránit ani zmiňovaná úprava ústavy, která má vstoupit v platnost na podzim.

Dohoda mezi Smerem-SD a KDH ohledně změny ústavy vyvolala kritiku dalších opozičních stran pravého středu, podle kterých křesťanští demokraté v zájmu prosazení své agendy neváhali krátce před nadcházejícími prezidentskými volbami obejít své tradiční politické partnery.

"Normální je, že strany pravého středu navrhují změnu ústavy spolu. SDKU-DS nesouhlasí se společným postupem a prezentací změn ústavy, kterou předvedlo KDH se Smerem," reagoval šéf SDKU-DS Pavol Frešo.

Něco za něco

Navrhovanou úpravu ústavy ovšem hodlají podpořit i někteří poslanci opozičního seskupení Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti.

Podle poslance hnutí Jozefa Viskupiče tak udělají proto, aby Smer-SD a KDH nevyužívaly svou dohodu v kampani před přímou volbou hlavy státu. Smer-SD do voleb nominoval svého předsedu a premiéra Fica, KDH zase svého poslance Pavola Hrušovského.

S návrhem na změnu ústavy nedávno přišli sociální demokraté, kteří chtěli upravit pouze fungování soudnictví. Ficova strana sice má ve sněmovně pohodlnou většinu, ta ale nestačí ke schválení ústavního zákona.

K prosazení novely ústavy je totiž ve 150členné sněmovně potřebný souhlas alespoň 90 zákonodárců, přičemž Smer-SD disponuje 83 hlasy. Sociální demokraté proto ustoupili KDH, které výměnou za zakotvení ochrany tradičního manželství přislíbilo vládní straně podporu při hlasování o změně ústavy.

 

Právě se děje

Další zprávy