Putin mobilizuje armádu ve středním a západním Rusku

ČTK Reuters Zahraničí ČTK, Reuters, Zahraničí
26. 2. 2014 17:45
Nové ukrajinské vedení vydalo mezinárodní zatykač na svrženého prezidenta Janukovyče.
Rusové mají pohotovost.
Rusové mají pohotovost. | Foto: Reuters

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin nařídil okamžitou prověrku bojové připravenosti ozbrojených sil na západě a v centrální části země. Média o tom informoval ministr obrany Sergej Šojgu.

"V souladu s prezidentovým rozkazem byl ve 14:00 (11:00 SEČ) nečekaně vyhlášen poplach u vojsk Západního vojenského okruhu, jakožto u 2. armády Centrálního vojenského okruhu, velení protivzdušné a kosmické obrany, výsadkových vojsk, bombardovacího a dopravního letectva," cituje Šojga agentura ITAR-TASS.

Ministr dodal, že "vrchní velitel (prezident Putin - pozn. red.) vydal pokyn ke kontrole schopností vojáků jednat v krizových situacích, které představují hrozbu pro bezpečnost státu".

Cvičení podle něj bude dvoufázové a potrvá do 3. března. "Ve druhé fázi budou podle agentury ITAR-TASS realizovány bilaterální taktická cvičení formací a jednotek severní a baltické flotily, prvního velitelství leteckých sil a jednotek protiletecké obrany. "Měli byste být připraveni na bombardování neznámých střelnic," dodal Šojgu.

Ukrajinské vedení mezitím ve středu vydalo mezinárodní zatykač na svrženého prezidenta Viktora Janukovyče, který je na útěku. Podle agentury Reuters to oznámil nový generální prokurátor Oleh Machnyckyj. Janukovyč je stíhán za "masové vraždy" v souvislosti se střelbou do účastníků protivládních protestů.

Ruská agentura RBK s odvoláním na nejmenované zdroje uvedla, že Janukovyč je už v Rusku.

Rétorika jako před Gruzií?

Agentura Associated Press spekuluje, že ruské cvičení může souviset s událostmi na sousední Ukrajině, byť to nikdo z oficiálních představitelů nepotvrdil.

Šojgu se nicméně vyjádřil i k aktuální situaci na Krymu. Prohlásil, že Rusko podniká nezbytné kroky k tomu, aby zajistilo bezpečnost své Černomořské flotily, která má základnu v krymské metropoli Sevastopolu.

"Bedlivě sledujeme, co se děje na Krymu, co se děje kolem (ruské) Černomořské flotily. Přijímáme takové kroky, abychom zajistili bezpečnost zařízení, infrastruktury a výzbroje Černomořské flotily," řekl ministr obrany agentuře RIA Novosti.

Tam byl o víkendu sesazen režim prezidenta Viktora Janukovyče, ale šéf Kremlu Putin se k situaci v "bratrské republice" - jak o Ukrajině hovoří - od té doby veřejně nevyjádřil.

Premiér Dmitrij Medveděv nicméně vyjadřoval obavy o osud ukrajinských Rusů způsobem podobným rétorice, kterou používal během rusko-gruzínské války v srpnu 2008.

Západ varuje Rusy před intervencí

AP připomíná obavy z případného ruského vojenského zásahu na Krymu, kde se tamní Rusové bouří proti novému ukrajinskému vedení.

Šéfka horní komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková nicméně takový scénář označila za nemožný. Už v úterý ruskou intervenci nepřímo vyloučil šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov, připomíná agentura Ria Novosti.

"Potvrdili jsme náš základní postoj nevměšovat se do vnitřních záležitostí Ukrajiny a očekáváme, že se budou všichni ostatní řídit stejnou logikou," prohlásil Lavrov.

Ministři obrany členských zemí Severoatlantická aliance se na středečním jednání v Bruselu dohodli na podpoře suverenity a územní celistvosti. "Suverénní, nezávislá a stabilní Ukrajina, pevně svázaná s demokracií a vládou práva, je klíčová pro euro-atlantickou bezpečnost," píše se ve společném ministerském prohlášení.

"Spojenci (v rámci) NATO budou pokračovat v podpoře ukrajinské suverenity, nezávislosti, teritoriální integrity, demokratického vývoje a zásady nedotknutelnosti hranic, jakožto klíčových faktorů stability a bezpečnosti ve střední a východní Evropě a celého kontinentu," stojí dále ve výstupu z jednání NATO.

Britové na pozoru

Na ruské cvičení už zareagoval britský ministr obrany Philip Hammond. "Budeme zcela jistě podrobně sledovat veškeré aktivity ruských (ozbrojených) sil. Apelujeme na všechny (zúčastněné) strany, aby umožnily Ukrajinskému lidu, aby určil vlastní budoucnost bez vměšování vnějších stran," prohlásil Hammond podle agentury Reuters.

Německá ministryně obrany Ursula von der Leyen poznamenala, že Berlín sleduje vývoj na Ukrajině s obavami. "Musíme udělat všechno proto, aby se Ukrajina znovu stabilizovala. Země se nesmí rozdělit. Bez Ruska nelze dosáhnout řešení," dodala.

 

Právě se děje

Další zprávy