Policejní komanda Berkut končí, Kyjev čeká novou vládu

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
Aktualizováno 26. 2. 2014 9:39
V ukrajinském parlamentu pokračují vyjednávání o koalici. Krym chce k Rusku.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ivo Dokoupil

Kyjev - Obávané policejní oddíly Berkut končí. Bez dalších podrobností to oznámil prozatímní ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov.

"Berkut je pryč. Podepsal jsem nařízení číslo 144, o rozpuštění speciálních policejních jednotek Berkut," napsal na Facebooku.

Ve speciálních jednotkách doposud sloužilo na 4000 mužů a je jim připisován největší podíl na smrti desítek demonstrantů, kteří v uplynulých týdnech přišli o život na kyjevském náměstí Nezávislosti.

Obtížná vyjednávání...

Mezitím v kuloárech ukrajinského parlamentu horečně pokračují konzultace o vytvoření většinové vládní koalice. Kabinet má být na Majdanu představen už večer, ale podle médií se rodí obtížně.

Hlavní vedoucí síly ukrajinské "únorové revoluce" mají v parlamentu kolem 170 hlasů, do nadpoloviční většiny ze 450 poslanců jim 56 hlasů chybí.

OBSE a Washington
Autor fotografie: Reuters

OBSE a Washington

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) jmenovala zvláštního vyslance pro Ukrajinu a navrhuje vytvořit mezinárodní skupinu. Po jednání s americkým viceprezidentem Joem Bidenem to oznámil švýcarský prezident Didier Burkhalter, jehož země nyní OBSE předsedá.

Bílý dům oficiálně neuznal šéfa ukrajinského parlamentu Oleksandra Turčynova za úřadující hlavu státu. Údajně se tak rozhodl v obavě z reakce Moskvy. Washington místo toho vyzval Ukrajinu, aby co nejdřív vytvořila úřednickou vládu, která zemi povede do řádných voleb.

Donedávna dominantní Strana regionů se rozpadla, v důsledku toho je ve sněmovně až polovina poslanců nezařazených. Strany Vlast, UDAR a Svoboda se je snaží získat do svých řad.

Program budoucího kabinetu národní jednoty lze podle hlavního kandidáta na post premiéra Arsenije Jaceňuka shrnout do pěti bodů: je to zejména stabilizace finanční a politické situace v zemi, dále uzavření smlouvy s Mezinárodním měnovým fondem, vyšetření zločinů spáchaných při útocích proti demonstrantům, reforma ministerstva vnitra a podpis asociační smlouvy s Evropskou unií.

... i podmínky Majdanu

Vyjednávání se komplikují i kvůli demonstrantům, kteří prý politikům hluboce nedůvěřují. Stále stanují na kyjevském centrálním náměstí a jsou připraveni tam vydržet až do léta. Z centra města se odmítají vzdálit, dokud nedostanou záruky kardinální změny poměrů.

Vymínili si právo o nové vládě spolurozhodovat. Nesmí v ní usednout nikdo ze stovky nejbohatších Ukrajinců a rovněž žádný z politiků, který vykonával jakoukoli státní funkci od roku 2010, kdy se prezidentem stal Viktor Janukovyč.

Napětí se zvyšuje i na Krymu, kde na budově místního autonomního parlamentu zavlála ruská vlajka. Na poloostrově sílí volání po uspořádání regionálního referenda, které by mělo rozhodnout o jeho budoucnosti. Nové ukrajinské vedení chce vzpurný krymský parlament rozpustit.

 

Právě se děje

Další zprávy