Putin Ukrajinu neprohrál, musí najít nového Janukovyče

Jiří Just Jiří Just
25. 2. 2014 6:56
Prohrál Putin Ukrajinu? Kreml se bude muset smířit se situací v "bratrské" zemi.
Viktor Janukovyč a Vladimir Putin na snímku ze 7. února 2014.
Viktor Janukovyč a Vladimir Putin na snímku ze 7. února 2014. | Foto: Reuters

Moskva - Dvakrát vsadil ruský prezident Vladimir Putin na Viktora Janukovyče. A ten dvakrát jeho důvěru zklamal.

Před deseti lety - nehledě na štědrou ruskou podporu - Janukovyč neustál tlak oranžové revoluce a podlehl v prezidentských volbách Viktoru Juščenkovi. Loni na podzim, už jako hlava státu, dal přednost benefitům od Moskvy před sblížením s Evropskou unií. A tím v zemi vyvolal druhou "oranžovou" revoluci.

Potřetí se Putin spálit nehodlá. Kreml se vší pravděpodobností odmítl Janukovyčovi poskytnout na svém území azyl. A jak naznačil šéf zahraničního výboru Státní dumy Alexej Puškov, jenž má k Putinovu úřadu blízko, Rusko počítá s tím, že Janukovyč stane před soudem.

"Po Janukovyčovi bylo vyhlášeno pátrání. Ještě před čtyřmi dny všechno záleželo na něm a všichni ho potřebovali. Nyní ho potřebují pouze ti, kteří ho chtějí zatknout," napsal Puškov na Twitteru.

Muž přes palubu

Moskva hodila Janukovyče přes palubu a s chutí pozoruje, jak jezdí po Krymu a marně hledá útočiště. Nové reálie na Ukrajině Rusku radost nedělají. Kreml přitom potřebuje Kyjev v podobné míře, v jaké Ukrajina potřebuje spolupracovat s Moskvou.

Stačí zmínit pouze energetickou oblast, která je tradičním jablkem sváru mezi oběma státy. Ukrajina je významný odběratel ruského plynu. Jen loni importovala 27,9 miliardy metrů kubických plynu, což je zhruba tolik, co nakoupila Itálie. A nezanedbatelná je i role Ukrajiny z hlediska tranzitní země pro ruské energetické suroviny proudící na Západ.

Foto: Ivo Dokoupil

Tím, že Kreml rozvázal Janukovyčovi ruce a doporučil, aby se "sebou nenechal zacházet jako s kusem hadru" (a fakticky tak posvětil následující masakr protestujících), si značně zúžil manévrovací prostor při hledání styčných bodů s novým ukrajinským režimem.

"Nyní bude mít Rusko co do činění s absolutně jinou Ukrajinou. Zákulisní obchody, na kterých se držela mezistátní spolupráce v otázkách klíčových pro Moskvu (plynové kontrakty, černomořská flotila v Sevastopolu, účast na privatizaci ukrajinského zbrojního průmyslu), jsou nejisté," tvrdí Vladimir Fedorin, bývalý šéfredaktor ukrajinské mutace magazínu Forbes.

"Vzhledem k náladám Majdanu bude Kreml v budoucnu mít co do činění s mnohem tvrdšími oponenty na jakýchkoliv jednáních."

Kyjev se probouzí a truchlí. Těžké časy jen tak neskončí:

Prohrál Putin Ukrajinu?

V jakém duchu budou nyní ukrajinsko-ruské vztahy fungovat, Kyjev již naznačil.

Jedním z prvních zákonů, které Nejvyšší rada schválila, bylo zrušení statusu ruštiny jako regionálního jazyka. Oficiální uznání ruštiny bylo přitom v minulosti - společně s prodloužením pronájmu ruské námořní základny na Krymu do roku 2042 - považováno za jeden z největších diplomatických úspěchů Ruska na Ukrajině.

Prohrál tedy Vladimir Putin Ukrajinu? Kreml především přišel o možnost v dohledné době integrovat Kyjev do Celní unie, z níž by se mělo v postsovětském prostoru v budoucnu stát něco na způsob Evropské unie. To ale neznamená, že Moskva bude nyní vnímat Ukrajinu jako dříve Saakašviliho Gruzii, tedy s absolutní negací a maximální izolací. Změnila se pouze pravidla hry, podle kterých budou vzájemné vztahy fungovat.

Jak podotýká ukrajinský politolog Valerij Peseckij, přístup k Ukrajině změnil i Brusel, který je flexibilnější vůči Moskvě. Nová asociační dohoda mezi Ukrajinou a Evropskou unií bude muset brát v potaz i ruské zájmy, k čemuž je Německo připraveno. Nový dokument může umožňovat Kyjevu spolupracovat jak s EU, tak i s ruskou Celní unií, aniž by v implementaci pravidel obou organizací vznikaly nějaké klíčové rozpory.

Janukovyčova rezidence v Mežyhirji: Zlaté kohoutky i golf:

V Putinův prospěch hraje také faktor Krymu a dalších oblastí na jihovýchodě Ukrajiny, které mají k Rusku tradičně blízko.

Moskva může na Kyjev vyvíjet nátlak prostřednictvím obnovení územních nároků na Krym. "Zvací dopis" byl již odeslán. Etničtí Rusové z poloostrova v pondělí požádali Rusko o ochranu před údajně hrozící genocidou.

Vladimir Putin Ukrajinu neprohrál, přišel pouze o prezidenta, který byl ochoten s Kremlem hrát svou hru.

Moskvě nezbývá nic jiného než hledat "nového Janukovyče" a smířit se s novou situací v "bratrské" republice.

 

Právě se děje

Další zprávy