Co bude dál? ptají se lidé na kyjevském Majdanu

Alexandra Malachovská Alexandra Malachovská
22. 2. 2014 16:11
Lidé na náměstí chtějí svrhnout nenáviděný režim, představy o budoucnosti jsou nejasné.
Žena zapaluje v Budapešti svíčku za mrtvé na Ukrajině.
Žena zapaluje v Budapešti svíčku za mrtvé na Ukrajině. | Foto: Reuters

Kyjev - Sto tulipánů pro hrdiny revoluce přinesl  na scénu kyjevského Majdanu muž, který přišel uctít památku obětí krvavého čtvrtka. Kytici poslal davem k ohořelému torzu vánočního stromu, které stále připomíná začátek protestů na Ukrajině.

Na jeho místě navrhl postavit pomník stovce lidí, kteří padli v bojích, jaké nezávislá Ukrajina dosud neznala. Lidí se pak zeptal, co bude dál. Nad dohodou, kterou prezident Viktor Janukovyč podepsal s opozicí, totiž demonstranti zrovna nejásají.

Navzdory všem prohlášením a politickým slibům stále není jasné, kdo bude schopen vytáhnout zemi s krvavé řeže. A ani protestující „viče", tedy sněm na náměstí Nezávislosti zatím nemá jasno, komu by chtělo svěřit osud 46 milionů. 

"Naše opozice je dobrá. Jsou to slušní muži, ale nevím, jestli zrovna oni by měli stát v čele naši země. Jeden duchovní nám předpověděl, že nás povede žena. Navrhuji, aby to byla Ruslana, naše známá zpěvačka, která toho pro revoluci udělala strašně moc. Potřebujeme někoho, kdo by nás sjednotil," prohlásil Kyjevan, který přinesl do truchlícího davu květiny.

Jméno Ruslany Lyžyčkové, která se svým Divokými tanci kdysi zvítězila v soutěži Eurovize a na vlně oranžové revoluce se pak stala dokonce poslankyní, zná celá Ukrajina. Na scéně Majdanu se objevila hned v prvních dnech.

Zpívala hymnu a vyzývala k proevropským protestům. Jela také do Bruselu a pohrozila hladovkou, pokud evropští poslanci neprosadí sankce proti režimu vládnoucímu v její vlasti. Je však pouze jednou z tváří revoluce a sama by asi podobný návrh brala sotva vážně.

Evropská unie schválila nakonec sankce proti současnému prezidentovi a on sám ustoupil opozici. Stále častěji se však mluví o tom, že situaci na Ukrajině neuklidní ani Janukovyčova demise, ani sankce proti jeho politikům, ba ani nové volby. Osobnost, která by stmelila a uklidnila rozvášněnou zemi, ovšem chybí a ani tragické události na tom mnoho nezměnily.

Lidé na hlavním kyjevském náměstí chtějí hlavně svrhnout nenáviděný režim. I za cenu dalších obětí mnozí odmítají kompromis.

"My jsme ztratili své nejbližší. Umíráme tady společně a nechceme, aby nám vládly nějaké bandy. Nechceme žádné dohody s vrahy. Janukovyč musí jít do vězení. My jsme teď tady moc," volal do davu řečník ze scény Majdanu ještě před podpisem dohody mezi opozicí a prezidentem.

"Hanba, hanba, dohodě ne," skandovaly pak tisíce lidí před pódiem. Nelíbí se jim, že opozice jedná s člověkem, který nechal střílet do svých občanů. Nevěří také, že předčasné volby, které slibuje, budou poctivé. Mají s tím totiž špatné zkušenosti.

 

Právě se děje

Další zprávy