Jinak to nešlo. Ukrajinci odmítají slova o teroristech

Alexandra Malachovská Alexandra Malachovská
20. 2. 2014 20:35
Všechny Petrovy děti jsou denně na Majdanu. Vozí potraviny a léky, ošetřují raněné.
Kyjev, 20. 2.
Kyjev, 20. 2. | Foto: Reuters

Kyjev - Protestní hnutí na Ukrajině má - i přes krvavé střety v Kyjevě a v regionálních centrech - stále větší podporu.

Proti režimu prezidenta Viktora Janukovyče povstali nejen šéfové regionálních správ a politici, ale i prostí lidé. Od podpory demonstrantů je neodrazují ani obavy z občanské války. Musíme zvítězit. Teď, nebo nikdy, tvrdí.

Boje v ulicích Kyjeva

"Je třeba bojovat, třeba i se zbraní v ruce," řekl Aktuálně.cz kyjevský invalidní důchodce Petro. Ve své garsonce v okrajové panelákové čtvrti Charkivskyj masyv je upoután na lůžko.

Lituje, že nemůže být na Majdanu. "Je to osvobozenecká válka. Chceme se osvobodit od Ruska a hlavně od Janukovyče. Je to agent Moskvy."

Všechny tři Petrovy děti jsou na náměstí Nezávislosti denně. "Synové tam vozí potraviny a léky, dcera jezdí ošetřovat raněné," líčí.

Od sousedů slyšel, že z obchodů pravidelně mizí chléb a některé základní zboží. "To je běžné v době války. Lidé se zásobují."

Stužka na saku

Svou podporu opozici Petro vyjadřuje žlutomodrou stužkou na saku. "Dostal jsem ji od syna. Rozdávají to na Majdanu," vysvětluje.

Trvá na tom, že na náměstí v centru Kyjeva nestojí žádní "teroristé" ani "extremisté", o nichž mluví hlavně ruská propaganda. "Zbraně do rukou vzali proto, že jinak to nejde. Žádné volby by nám nepomohly. Všechno se pokaždé zfalšovalo."

Podle něj si režim zotročil Ukrajinu jen pro sebe. "Všechno rozkradli a rozdělili si to navzájem," říká o vlivu vládnoucích skupin.

"Řekněte, co se u nás děje"

Ukrajinskými sociálními sítěmi koluje video, na němž mladá dívka anglicky vysvětluje, proč jsou tisíce lidí v ulicích navzdory smrtelnému nebezpečí.

"Jsem Ukrajinka. Stojím na Majdanu, na hlavním náměstí našeho města. Chci, abyste věděli, proč tisíce lidí z celé země jsou v ulicích," říká pohnutým hlasem.

"Jsme civilizovaní lidé, ale náš režim je barbarský. Chceme být svobodní. Vím, že možná zítra už nebudeme mít spojení ani internet a možná zůstaneme sami. A možná ve tmě nás budou jednoho po druhém vraždit policisté. Prosím vás, pomozte nám. Řekněte, co se u nás děje, svým známým, příbuzným i politikům," vyzývá.

Video, které se objevilo dokonce i ve vysílání americké CNN, shlédl více než milion uživatelů.

Foto: Youtube.com

Obvinění demonstrantů z "extremismu" se dotýká lidí, kteří měsíce pokojně protestují na Majdanu. "Jsou tam dědečkové a babičky, studenti, inteligentní ženy v drahých kabátech, duchovní a lidé různých národností a náboženství. Copak to jsou extremisté? Jsou odhodláni stát až do konce. Mají svou hrdost. Vždyť jsou to vaši lidé. Copak půlka země může být teroristy?" prohlásil frontman populární rockové skupiny Oceán Elzy Svjatoslav Vakarčuk.

"Nikdo vám nedal právo na taktiku ´spálené země´. Je to cynismus a nezodpovědnost, když režim pod záminkou ochrany zákona drtí všechno na své cestě," uvedl. "Nestřílejte na bezmocné a zoufalé lidi. Buďte křesťané! Zastavte násilí," vyzval ve svém blogu.

 

Právě se děje

Další zprávy