Ukrajina po 23 letech naplňuje temnou předpověď CIA

Martin Novák Martin Novák
21. 2. 2014 5:30
Prezident Janukovyč se chce udržet stůj co stůj. Zemi tak hrozí "jugoslávské" násilí.
Kyjev, 20. 2. 2014.
Kyjev, 20. 2. 2014. | Foto: Reuters

Praha - V roce rozpadu Sovětského svazu před třiadvaceti lety zveřejnila americká zpravodajská služba CIA rozsáhlou analýzu o Ukrajině. Velmi temnou.

Novinářská cena 2014
Autor fotografie: Jiří Kropáček

Novinářská cena 2014

Denně detailně sledujeme události na Ukrajině. Podpořte Aktuálně.cz a jeho ukrajinské zpravodajství v Novinářské ceně.

HLASOVAT MŮŽETE ZDE >> Děkujeme!

Pravilo se v ní, že se jednotný stát neudrží a nějakým způsobem zkolabuje.

Zničí ho rozdíly mezi různými zájmovými ekonomickými skupinami, mezi proruským východem a proevropským západem, mezi mocí a jejími odpůrci. A že země nemá  šanci na velký hospodářský růst, což povede k ještě hlubším krizím.

Předpověď se zdála být dlouho fantazií. Oranžová revoluce v roce 2004 Ukrajinu sice rozdělila na oranžový a modrý tábor, ale násilí se dosud dařilo zabránit.

Až nyní se temný scénář naplňuje.

"Na Ukrajině nehrozí občanská válka. Je to válka mezi národem a mocí, která brutálně porušuje ústavu a veškeré zákony a neváhá střílet do vlastních lidí. Mocí, která se utrhla z veškeré kontroly a neštítí se ničeho," řekl Aktuálně.cz z Kyjeva ukrajinský politolog Jurij Lukjanov.

A man attempts to extinguish a burning vehicle during clashes with riot police near Independence Square in Kiev February 20, 2014. Ukrainian protesters hurling petrol bom
A man attempts to extinguish a burning vehicle during clashes with riot police near Independence Square in Kiev February 20, 2014. Ukrainian protesters hurling petrol bom | Foto: Reuters

Podle svědků ve čtvrtek stříleli odstřelovači ze střech budov na náměstí Nezávislosti. Střílejí po lidech i v okolních ulicích. V této souvislosti je třeba připomenout, jak začala kdysi válka v Bosně. Odstřelovači pálili na neozbrojenou demonstraci v Sarajevu ze střechy hotelu Holiday Inn.

Začala tříletá válka, která si vyžádala sto tisíc mrtvých.

Na Ukrajině to vypadá, že prezident Viktor Janukovyč a jeho okolí odmítlo kompromisy a hraje vabank. Nejde už jen o udržení moci. Pokud prezident rezignuje, může čelit procesu za krveprolití a také za způsob, jakým jeho rodina a lidé kolem něj bohatnou.

Například jeho syn Oleksandr, který se během několika let stal miliardářem a jedním z nejbohatších Ukrajinců. S tučnými konty v zahraničí.

Pouliční násilí, jakého jsme v Kyjevě svědky, se těžko zastavuje. Jeden z opozičních lídrů Arsenij Jaceňuk prohlašuje, že nejprve je třeba v centru Kyjeva vytvořit "demilitarizovanou zónu". Vitalij Kličko zase garantuje beztrestnost policistům a vojákům, kteří "přejdou na stranu národa". To ilustruje, kam už se ukrajinská tragédie posunula.

V Kyjevě proti demonstrantům už nestojí jen policejní těžkooděnci, ale i muži v civilních šatech, pálící z kalašnikovů a pistolí.

Kyjev, 20. 2.
Kyjev, 20. 2. | Foto: Reuters

"Jsou to najatí střelci, pravděpodobně příslušníci speciálních oddílů v civilu, kteří mají za úkol lidi zastrašit a vyhnat z Majdanu. To se ale nedaří, nadále tam davy zůstávají. Přitom ze strany opozice zatím nevíme o použití střelných zbraní, i když je pravděpodobné, že radikálové se nějakých zmocnili. Zatím bych nehovořil o otevřené občanské válce, protože nejsou použity těžší zbraně. Zatím," řekl Aktuálně.cz z Kyjeva novinář agentury Ukrinform Serhij Melničuk.

Ačkoliv si většina Ukrajinců rozdělení země nepochybně nepřeje, zprávy z regionů jsou čím dál horší. Na západě opozice obsazuje úřady i policejní služebny. Z východních měst jsou zase hlášeny žhářské útoky na sídla opozičních stran Vlast a Udar. 

Faktem je, že ve východních městech se nekonají žádné masové demonstrace na podporu Janukovyče, ale rozhodně tam má větší podporu než opozice. 

Pokud se nepodaří spirálu násilí a rostoucí počet mrtvých zastavit v nejbližších dnech, bude s Ukrajinou v podobě a hranicích, v jakých ji známe, zle.

Před dvaceti lety také mnoho lidí nevěřilo, že Jugoslávii, tak blízkou a známou zemi, zničí válka.

"Je pro mě těžké hovořit o tom, že by se Ukrajina měla rozdělit. Ale pokud se tak stane, nerozdělí ji obyčejní lidé, ale politici. Vláda s opozicí," říká pro Aktuálně.cz Serhij Melničuk.

Podle něj jak vládní ozbrojené síly, tak odpůrci Janukovyče zřizují na silnících svá kontrolní stanoviště. Skupina stoupenců opozice například blokovala vlak s armádními posilami u Dněpropetrovska.

Foto: Reuters

Nikdo v tuto chvíli neví, jak se zachová velení ukrajinské armády. Zda bude stát v každém případě za prezidentem, zda se pokusí zjednat pořádek nebo napomoci uklidnění situace jako neutrální síla, nebo zda se rozštěpí a vojáci otočí zbraně proti sobě navzájem.

Zpravodajská služba SBU je spíše na straně Janukovyče a její špičky mají vazby na Moskvu a ruskou Federální a bezpečnostní službu (FSB).

Slabé ukrajinské ekonomice, která potřebuje zahraniční pomoc, by vleklá válka nebo rozdělení na dvě, nebo dokonce více kusů zasadilo smrtelnou ránu.

Východní část by se stala jen jakýmsi přívěskem Ruska a kdo ví, zda by se neopakovala na Ukrajině zhruba sto let stará situace.

Po svržení cara v roce 1917 se Ukrajina rozpadla na několik částí, ovládaných různými skupinami. Zavládl teror proti civilistům a hladomor.

Nakonec východní část pohltilo bolševické Rusko a západ se rozdělil mezi Polsko, Rumunsko a Československo. Lvovská a Zakarpatská oblast už vyhlásily nezávislost na vládě, brzy se zřejmě přidají další regiony.

Ve středu večer sice podle polského premiéra Donalda Tuska Janukovyč naznačil možné konání předčasných prezidentských a parlamentních voleb, což by mohlo situaci uklidnit. Jenže z voleb Ukrajina vyjde pravděpodobně znovu rozdělená a polarizovaná...

 

Právě se děje

Další zprávy