Aktivisty z Majdanu viní z praní špinavých peněz

Alexandra Malachovská Alexandra Malachovská
13. 2. 2014 19:50
Desítky zaměstnanců ukrajinské nevládní organizace musely na policii k výslechu.
Kyjev, leden 2014.
Kyjev, leden 2014. | Foto: Vojtěch Marek

Kyjev - Ukrajinská policie vyšetřuje občanskou organizaci Centrum UA (United Actions Center), která se mimo jiné zabývá odhalováním korupce ve vládě.

Peníze na svoje aktivity získává ze zahraničí, například z Evropské unie.

Desítky zaměstnanců musely k výslechu kvůli podezření z "praní špinavých peněz".

"Bylo zahájeno vyšetřování pro podezření z praní prostředků získaných kriminální cestou," citovala rozhlasová stanice Deutsche Welle výkonnou ředitelku Centra UA Svitlanu Zališčukovou. "Kriminální vyšetřování považujeme za nátlak v souvislosti s našimi profesními aktivitami," uvedla.

Několik ukrajinských poslanců - včetně zástupce vládnoucí Strany regionů prezidenta Viktora Janukovyče - požádalo generální prokuraturu, aby prověřila, zda orgány činné v trestním řízení postupují podle zákona.

Vyzvali také odstupujícího ministra vnitra Vitalije Zacharčenka, aby vysvětlil důvody vyšetřování zaměstnanců organizace a jejich partnerů.

Zakladatel Centra UA Oleh Rybačuk tvrdí, že jde o "represe režimu proti občanské společnosti". "Diktátorské zákony byly zrušeny, aktivní občanské organizace se ale potlačují jiným způsobem," uvedl na oficiální stránce organizace s odkazem na zákony, které byly nedávno zrušeny v důsledku rozsáhlých protestů po celé zemi.

Rybačuk je přesvědčen, že policejní vyšetřování má zastrašit aktivisty. "Začíná masová kampaň. Cílem je regulovat občanské mínění. Majdan totiž vznikl především díky občanskému sektoru," řekl v rozhovoru pro Radio Svoboda. Vypovídat podle něj musely i desítky lidí, kteří přišli do styku s nevládní organizací.

Deník Ukrajinská pravda upozornil, že aktivisty Centra UA podpořil při své poslední návštěvě Ukrajiny eurokomisař pro rozšíření EU Štefan Füle.

"To, že jsem tady, je určitá reakce. Na jedné straně jde o absolutní solidaritu a podporu vynikající práce Centra UA. Na druhé straně je to vzkaz mocenským orgánům, že peníze Evropské unie nejsou kriminální nebo špinavé," citoval deník českého eurokomisaře.

 

Právě se děje

Další zprávy