Žena jde za mříže. Na Twitteru si přála vraždu premiéra

Martin Novák Martin Novák
4. 2. 2014 13:45
Sociální sítě slaví desetileté výročí Facebooku. Španělsko si ho připomíná svérázně
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: ČTK

Madrid - Facebook slaví desetileté výročí vzniku. Důležitý mezník v historii sociálních sítí si Španělsko připomnělo svérázným způsobem.

Byť v hlavní roli není jubilující Facebook, ale jeho o dva roky mladší "kolega" Twitter. Jedenadvacetiletá dívka na svém účtu vyzývala k vraždě premiéra Mariana Rajoye.

Alba González Camachová měla více než pět tisíc odběratelů svého účtu. Opěvovala činnost ultralevičácké teroristické organizace GRAPO, vyzývala k "čistkám mezi pravičáky" a vše vyvrcholilo voláním po vraždě ministerského předsedy.

"Slibuji, že si vytetuji na tělo tvář toho, kdo střelí do krku Rajoye a De Guindose," uvedla kromě jiného na svém účtu. (Luis de Guindos je ministrem hospodářství - pozn. red.).

Nezastavila se ani před králem Juanem Carlosem. Žádala pro něj popravu gilotinou.

Soud uznal ženu vinnou z propagace terorismu a vyměřil jí trest ročního vězení. Camachová se neodvolala a řekla, že trest přijímá.

Foto: Reuters

Informoval o tom server público.es.

Podle rozsudku nemusí nastoupit do věznice, pokud vysloví lítost nad svými činy. Ale nevypadá to, že by to žena, která si nechá na sociálních sítích přezdívat "rudá vlčice", udělala.

Na svém účtu s názvem Albacorazonegro (Alba černé srdce) velebila organizaci GRAPO, jejímž cílem bylo přetvořit Španělsko v komunistickou republiku podle vzoru Číny za časů Mao Ce-tungovy kulturní revoluce. GRAPO byla aktivní hlavně v osmdesátých letech, zhruba od roku 2007 nevykazuje žádnou činnost.

Na účet Camachová dávala také fotografie teroristů odsouzených za podíl na útocích GRAPO (Grupos de Resistencia Antifascista Primero de Octubre - Skupina protifašistického odporu 1. října). 

Na síti není vše dovoleno

Španělská média proces s Camachovou označují za varování. Člověk si musí dávat pozor, k čemu na Facebooku, Twitteru či v internetových diskusích vyzývá. Názory vyslovené ve virtuálním prostoru už mohou vést k pobytu ve skutečném vězení.

Země se potýká s velkou hospodářskou krizí, které dominuje především vysoká nezaměstnanost. Oficiálně se pohybuje kolem pětadvaceti procent, přestože podle španělských ekonomů je díky zaměstnávání načerno skutečný počet lidí bez práce o zhruba pět procent nižší.

Krize však radikalizuje odpůrce pravicové vlády Mariana Rajoye, která prosadila tvrdá úsporná opatření. Protivládní demonstrace se ale zatím obešly bez většího násilí. 

 

Právě se děje

Další zprávy