Černý scénář: Nemocných rakovinou rekordně přibude

Michal Žák Petr Jemelka Michal Žák, Petr Jemelka
3. 2. 2014 18:30
Svět podle Světové zdravotnické organizace zanedbává prevenci.
Rentgen průřezu hrudním košem ukazuje zúžený jícen pod vlivem bujení nádoru.
Rentgen průřezu hrudním košem ukazuje zúžený jícen pod vlivem bujení nádoru. | Foto: Jan Langer

Ženeva - Světová zdravotnická organizace (WHO) varuje před prudkým vzestupem rakoviny.

Ve své nejnovější zprávě World Cancer Report předpovídá, že do roku 2025 onemocní rakovinou 20 milionů lidí ročně - o 40 procent víc než teď.

Za 20 let může být nárůst nových případů dokonce 70procentní.

Zvyšující se počet lidí s nádorovým onemocněním je patrný už nyní - za pouhé čtyři roky (2008 až 2012) vzrostlo množství nově nemocných z 12,7 na 14,1 milionu. Na 8,2 milionu lidí za tu dobu svůj boj s nemocí prohrálo, napsal britský deník The Guardian.

Pokud lidstvo nezmění svůj přístup, tedy nezlepší prevenci, v roce 2030 zhoubné chorobě podlehne 13 milionů pacientů. Celosvětově je rakovina nejčastější příčinou úmrtí už od roku 2011, kdy v čele žebříčku vystřídala onemocnění srdce, všímá si server Medical Xpress.

Nejčastěji zabíjí rakovina plic a prsu

Dokonce i nejbohatší země řeší problém s roztáčející se spirálou nákladů na léčbu a následnou péči o pacienty. A země s nižšími příjmy (kde se očekává nejvyšší nárůst počtu pacientů) se navíc potýkají s nedostatečným lékařským vybavením.

Nejohroženější jsou podle WHO obyvatelé zemí s nízkými a středními příjmy. Tam dominují druhy rakoviny vyvolané infekcí, jako je například rakovina děložního čípku. Nejchudší země mnohdy nemají prostředky na screening, natož vakcínu proti HPV.

60 % lidí onemocní v Africe

Rizikem jsou ovšem i onkologická onemocnění, jež s sebou přináší s bohatstvím spojený životní styl. Ten totiž doprovází "nárůst užívání tabáku, konzumace alkoholu, nezdravá strava a nedostatek fyzické aktivity", varuje v úvodu zprávy generální ředitelka WHO Margaret Chanová.

Nejhorší dopady ale bude mít dramatický vzestup výskytu nádorových onemocnění v rozvojových zemích. Vyjádřeno v procentech: 60 % nemocných (a 70 % úmrtí) připadne na Afriku.   

U mužů zůstává nejčastější rakovina plic (16,7 % případů), která je zároveň nejsmrtelnější - připadá na ni 23,6 % všech úmrtí. U žen je to rakovina prsu (25,2 % případů a 14,7 % úmrtí). Velký problém ale představují i rakovina střev, prostaty či žaludku.

Vědecké zázraky nestačí

Podle Christophera Wilda z Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny nestačí pouze spoléhat na "vzrušující (vědecký) pokrok" v léčbě.

Je přesvědčen, že je "zoufale potřeba" se soustředit na prevenci a včasné diagnostikování onemocnění. "Jedině tak lze vyřešit alarmující nárůst nádorových onemocnění po celém světě," upozornil. Více než polovině onkologických onemocnění by bylo podle zprávy Světové zdravotnické organizace možné zabránit.

Přitom tabák, alkohol, nedostatek fyzické aktivity a s ní související obezita jsou odstranitelné příčiny rakoviny, uvádějí autoři zprávy. Vyzvali proto k debatě, jak účinněji chránit nejohroženější skupiny. Třeba tím, že se více zdaní sladké vysocekalorické nápoje.

 

Právě se děje

Další zprávy