Žák zabil učitele kvůli známce, školu zachránil otec

Zahraničí Jiří Just Zahraničí, Jiří Just
3. 2. 2014 19:01
Útok na předměstí Moskvy nepřežili policista a učitel. Střílel žák 11. třídy
Evakuace dětí ze školy, kde se střílelo.
Evakuace dětí ze školy, kde se střílelo. | Foto: Reuters

Moskva (od našeho spolupracovníka) - Ozbrojený útočník střílel ve škole na severním předměstí Moskvy. Zabil dva lidi - policistu a učitele, píší agentury RIA Novosti a Interfax.

Nejméně jednoho dalšího policistu zranil.

"Střílel žák 11. ročníku Sergej Gordějev," napsal deník Kommersant. Do školy vtrhl se dvěma zbraněmi - kalašnikovem Sajga a malorážkou. Obě patří jeho otci.

Kommersant píše i o motivu útočníka: Střelbu vyvolal spor mezi dvaatřicetiletým učitelem zeměpisu Nikolajem Kirillovem a jeho žákem Gordějevem o známky.

Střelec prý usiloval o získání "zlaté medaile" (vyznamenání) a pedagog mu v tom měl bránit.

Střelec v Ruské škole
Střelec v Ruské škole | Video: youtube.com

Ruský prezident Vladimir Putin označil událost za tragédii. Podle něj je nutné, aby se výchova nové generace dětí zaměřila více na kulturu a aby hodnoty jako divadlo či hudba neupadaly. "Kdybychom postupovali správně, pak by se tragédie, jako je tato v Moskvě, nestala," řekl ruský prezident.

Děti jako rukojmí

"Podle našich údajů byl Sergej Gordějev premiant. Pravděpodobně u něj došlo k nějakému emocionálnímu kolapsu," uvedl tiskový mluvčí ruských vyšetřovatelů Vladimir Markin.

Střelec vzal jako rukojmí žáky, kteří se učili v přízemí v učebně biologie, a učitele, jenž kromě zeměpisu vyučoval právě i biologii.

Učitele zastřelil z civilní verze kalašnikova Sajga.

Podle ruského ministerstva vnitra už zásahová jednotka útočníka "neutralizovala" a odvezla. Je naživu, upřesňuje server Lifenews.

Mladík původně zadržoval 24 patnáctiletých žáků.

Otec v neprůstřelné vestě

Původní zprávy tvrdily, že útočil otec jednoho z žáků školy. Jak se později ukázalo, šlo o záměnu.

Prefektura Severovýchodního administrativního okresu Moskvy oznámila, že složit zbraně a vzdát se střelce přesvědčil jeho otec.

Jak uvedl šéf moskevské policie Anatolij Jakunin, celá operace trvala přibližně hodinu.

"Otec nejdříve patnáct minut po telefonu přesvědčoval střelce, aby propustil spolužáky a vzdal se. Policisté poté muže oblékli do neprůstřelné vesty a zavedli do třídy, kde jeho syn držel rukojmí," řekl Jakunin.

"Rozhovor trval asi půl hodiny, žák následně umožnil školákům odejít. Když zůstali sami, zásahová jednotka se připravila k útoku a mladíka zatkla."

Školák v budově nejprve fyzicky napadl hlídače, tomu se však podařilo přivolat policejní hlídku. Po příjezdu policie začal střílet.

 

Právě se děje

Další zprávy