Řecký ostrov Kefalonia postihlo silné zemětřesení

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
Aktualizováno 3. 2. 2014 11:06
Ostrov už před týdnem čelil silným otřesům, jež poničily desítky budov
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters
  • Nové zemětřesení si vyžádalo nejméně 16 zraněných
  • K ostrovu míří dvě lodě řeckého námořnictva
 

Atény - Řecký ostrov Kefalonia zasáhlo podruhé během krátké doby silné zemětřesení.

Tentokrát mělo podle americké geologické služby USGS sílu až 6,1 stupně Richterovy stupnice.

Seizmologové zemětřesení zaznamenali krátce po 04:00 SEČ. Jeho ohnisko se nacházelo 122 kilometrů západně od města Patras v relativně malé hloubce necelých 14 kilometrů pod zemským povrchem.

Řečtí specialisté jejich sílu určili nejprve na 5,9 stupně Richterovy stupnice, později ji snížili na 5,7 stupně. Následovalo několik menších otřesů, které dosáhly až 4,5 stupně.

Podle místních úřadů způsobily nejnovější záchvěvy značné škody a vyžádaly si nejméně 16 zraněných. "Máme několik zraněných a značné škody v přístavu," řekl řeckému rozhlasu starosta ostrova Alexandros Parisis.

"Máme mnoho hlášení o menších škodách. Je také několik zraněných," potvrdil představitel hasičské služby na ostrově. Situace je podle něj ale stále nepřehledná.

Seizmicky aktivní oblast

Západořecký ostrov už 26. ledna čelil silným otřesům, které měly sílu 5,9 stupně, a po nich následovaly ještě asi dvě desítky dodatečných záchvěvů.

Zemětřesení poničilo desítky budov a vyžádalo si vyhlášení stavu nouze. Stovky lidí musí od té doby podle serveru ekathimerini přebývat na dvou trajektech, které jsou zakotveny v přístavu.

Jónské moře, kde Kefalonia leží, je mimořádně seizmicky aktivní. Zemětřesení jsou však častá i na pevninském Řecku a v celé oblasti Středozemního moře.

Většina z nich nenapáchá větší škody, ale například zemětřesení o síle 5,9 stupně v roce 1999 v Aténách nepřežilo 143 lidí. V roce 1953 zase otřesy o síle 7,2 stupně zničily nedaleký ostrov Zakyntos.

 

Právě se děje

Další zprávy