Ukrajinského aktivistu měli mučit Rusové. USA v šoku

Martin Novák Martin Novák
Aktualizováno 31. 1. 2014 20:57
Dmitrij Bulatov byl nezvěstný 8 dní. Únosci ho vyhodili v lese. Zkrvaveného a bez ucha
Dmitrij Bulatov.
Dmitrij Bulatov. | Foto: Aktuálně.cz

Kyjev - Zalitý vlastní krví, zmrzlý a bolestivě zraněný po mučeních se po týdnu objevil jeden z aktivistů vzpoury proti ukrajinskému prezidentovi Viktoru Janukovyčovi.

Dmytro Bulatov zmizel 22. ledna. Někteří se obávali, že je mrtev, jiní doufali, že se skrývá. Podle toho, co Bulatov říká, byl mnohem blíže první variantě.

Unesla ho skupina mužů. Surově ho mučila, uřízla mu ucho, přibila ho ke kříži. Po těle ho únosci řezali nožem. Únosce nezná, muži ale hovořili s ruským přízvukem.

"Mám zranění na celém těle. Ale díky Bohu žiji," vypověděl aktivista. Stál v čele skupiny, která si říká Avtomajdan. Zásobovali náměstí Nezávislosti (Majdan) jídlem a vším, co je potřeba. Organizovali také protesty na jiných místech, například před rezidencí prezidenta.

Podle Bulatova ho ve čtvrtek únosci vyhodili v lese. Šel asi hodinu do nejbližší malé vesnice, odkud zavolal přátelům. Unesli jej z kyjevské čtvrti Troješčyna a celou dobu měl zavázané oči, takže nemá představu, kde ho drželi.

"Poslední dva dny mu nedali najíst," řekl jeho kamarád v televizi Kanál 5.

"Byli jsme šokováni zřejmými známkami mučení, jemuž byl vystaven jeden z vůdců protestů Dmytro Bulatov," řekl podle agentury AFP mluvčí prezidenta Baracka Obamy Jay Carney. "Jsme hluboce znepokojeni zprávami o rostoucím počtu příslušníků opozice, kteří mizí, jsou biti a mučeni," uvedl na pravidelné tiskové konferenci v Bílém domě.

Bulatov je nyní hospitalizován v nemocnici. Utrpěl otřes mozku, ale podle lékařů není jeho život ohrožen.

"Bulatova mučili, aby zastrašili všechny aktivní občany nesouhlasící s režimem," prohlásil předseda opoziční strany UDAR Vitalij Kličko. "Před chvilkou jsem hovořil s Dmytrem Bulatovem. Hlavně že je naživu! Celé dny ho mučili, řezali, přibíjeli na kříž. Říká, že to byli Rusové. Celé tělo ho bolí, z rozřezaného ucha mu teče krev, ale na duchu je silný!" citoval server delo.ua opozičního poslance Anatolije Hrycenka.

Bulatov měl nakonec více štěstí než jiný stoupenec opozice Jurij Verbyckyj. Rodáka ze Lvova našli několik dní po jeho zmizení mrtvého v lese nedaleko kyjevského letiště Borispol. Na těle měl stopy mučení.

Brutální útoky se nevyhýbají ani novinářům a přímo politikům. Novinářku Taťjanu Čornovolovou, která psala reportáže o původu bohatství Janukovyčova syna Oleksandra, útočníci vytlačili autem ze silnice a zbili tak, že skončila v nemocnici.

Poslankyni parlamentu za opoziční stranu Vlast Lesju Orobecovou příslušníci speciálních oddílů Berkut napadli v centru Kyjeva.

Prezident Viktor Janukovyč ve čtvrtek oznámil, že je nemocný a nebude moci v následujících dnech vyjednávat s opozicí. Podle prezidentské kanceláře je nachlazen a má horečku. Přesto v pátek podepsal zákon o amnestii pro zatčené demonstranty.

Představitelé opozice se pochopitelně domnívají, že jde o takzvanou "politickou nemoc", tedy že prezident simuluje a zároveň si rozmýšlí další kroky.

S Vitalijem Kličkem a dalším opozičním lídrem Arsenijem Jaceňukem se sejde v sobotu americký ministr zahraničí John Kerry. Opozice trvá na tom, že po demisi vlády musí odejít z funkce i Janukovyč.

 

Právě se děje

Další zprávy