Vzkaz z Moskvy: Před naším komandem není úniku

Jan Gazdík Jan Gazdík
31. 1. 2014 7:00
Rusko v televizi poprvé ukázalo své "Navy SEALS". Ne náhodou před olympiádou.
Záběry z reportáže televize Rusko-1.
Záběry z reportáže televize Rusko-1. | Foto: Russia 1

Praha/Moskva - Šuškalo se o tom sice už dlouho, ovšem barvu přiznalo velení ruské armády až teď: Disponujeme speciálními údernými komandy schopnými zasáhnout kdykoliv a kdekoliv na světě, ukázalo.

Aby bylo čtenářům jasno - nejde o klasické armádní speciální síly určené především (jako například ty české) k průzkumu, nýbrž o špičkově vyškolená komanda, s jejichž nasazením Moskva počítá k obraně svých politických či ekonomických zájmů i v době míru.

Jak v reportáži dodává vojenský korespondent televizní stanice Rusko-1 Alexandr Sladkov, speciální komanda se schopnostmi nejzkušenějších partyzánských a prvotřídně vyzbrojených oddílů jsou cvičena i k ochraně Rusů v cizině, případně k jejich osvobození, pokud si je teroristé vezmou jako rukojmí.

"Vůbec poprvé jsme dostali možnost nahlédnout do kuchyně ruských sil speciálních operací určených k nasazení do nelegálních vojenských akcí za hranicemi Ruska. Nemluvím tu o průzkumnících či žabích mužích, které ponorka dopraví k břehům cizího státu, nýbrž o speciálech bojujících především v časech míru," upřesňuje a v televizní reportáži několikrát opakuje korespondent Sladkov.

Reportáž televize Rusko-1. Podívejte se:
Reportáž televize Rusko-1. Podívejte se:

Velitelé speciálních operací vzali Sladkova na palubu letounu, který z výšky deseti kilometrů vysadil jeden z takových "partyzánských" oddílů, aby cvičně zlikvidoval základnu teroristů za hranicemi Ruska, a zejména jejich vůdce.

Než pro ruské speciály přiletěly po skončení akce dopravní a bitevní vrtulníky, zbyl čas i na krátký rozhovor: "Hájíme zájmy naší vlasti. A každý, kdo půjde proti nim, ať počítá s tvrdou odvetou, při které draze zaplatí," svěřuje se před odletem na mateřskou základnu velitel komanda.

Randák: Rusové vždy patřili ke špičce

Alexandr Sladkov připomíná, že podobnými jednotkami disponují i jiné země. Například USA, Izrael, Velká Británie, Francie či Německo. "A nestěžují si na nedostatek práce," říká jakoby na omluvu korespondent TV Rusko-1. "Tak to opravdu je," přitakává bývalý šéf české zahraniční rozvědky Karel Randák.

Na absolutním vrcholu je přitom podle něj rovněž přísně utajovaná izraelská jednotka Sayeret Matkal. Ta v roce 1976 osvobodila v ugandském Entebbe cestující aerolinek, které unesli palestinští teroristé. Ze 104 pasažérů zemřeli při zásahu čtyři. Zahynul ovšem i velitel komanda Jonatan Netanjahu (bratr izraelského premiéra Benjamina Netanjahua) a dalších pět jeho vojáků bylo zraněno.

"Jen velký bloud si mohl myslet, že Rusové nemají obdobnou a plně srovnatelnou jednotku. Nijak jim nefandím, ale v tomto směru patřili vždy ke špičce," připomíná někdejší rozvědčík. I v případě Rusů jde podle Randáka o ryze útočnou přepadovou jednotku, která může být okamžitě nasazena, pokud by například hrozil útok účastníkům nadcházející olympiády v Soči, případně k rychlému vypátrání zaútočivších teroristů, jestliže by se jim podařilo stáhnout do hor.

Reportáž nebyla náhodná

Fakt, že Rusové zrovna teď ukázali utajovanou jednotku sil speciálních operací, není podle Randáka náhodou. Připouští, že může jít o součást odstrašení před možným útokem na ruské olympioniky. "Jiná věc ale je, že třeba na léta válčící čečenské povstalce podobná hrozba neplatí," dodává Randák.

Reportáž ruské televize je i podle bývalého náčelníka českého generálního štábu Jiřího Šedivého cíleně naplánovaným vzkazem Moskvy: Máme špičkovou jednotku, v jejíchž silách je hájit naše zájmy anebo občany kdekoliv na světě. A každý, kdo se našich zájmů dotkne, ať počítá s odvetou.

Jednotkami s obdobnými schopnostmi disponují přitom podle generála jen některé země. "Problém totiž není ani tak samotný zásah komanda, ale vyslídění teroristů či naplánování akce... včetně letecké dopravy na místo, podpory ze vzduchu a pak i stažení komanda. Podívejte se, jak třeba Američanům trvalo dlouho, než vypátrali bin Ládina," upozorňuje.

"Operace s nasazením výzvědných satelitů, bezpilotních průzkumných letadel, prostředků dalekého spojení, ale i letectva si mohou dovolit jen některé mocnosti. A Rusko k nim patří - o tom ani na vteřinu nepochybujme," objasňuje Šedivý.

Nebývalé logistické a průzkumné zajištění těchto "bojových akcí v míru" pak útočícímu komandu umožňuje, že po detailním tréninkovém drilu zasahuje v již důvěrně známém prostředí - téměř naslepo. Stejně jako v případě zmiňovaného zneškodnění bin Ládina.

Vnitřek jeho domu znali vojáci Navy SEALS zpaměti po předcházejícím "zrentgenování" teroristova sídla a nácvicích v přesné kopii budovy.

 

Právě se děje

Další zprávy