Na hry v Soči padá stín rozsáhlé korupce

Jiří Just Jiří Just
30. 1. 2014 6:20
Olympiáda má dvě nej - nejdražší v dějinách lidstva a ta s největší korupcí.
Foto: Reuters

Moskva (od našeho spolupracovníka) - Zimní olympijské hry, které příští týden odstartují v jihoruském Soči, si už předem vysloužily dvě nominace v oblasti "nej" - nejdražší olympiáda v dějinách lidstva a ta s největší korupcí.

Kreml si dal na olympiádě, která má být symbolem úspěchu Vladimira Putina, skutečně záležet. Výdaje na pořádání her mají být podle oficiálních údajů 6,5 miliardy dolarů, podle neoficiálních až 50 miliard dolarů.

Jak loni v květnu uvedl opoziční předák a bývalý vicepremiér ruské vlády Boris Němcov, cena olympijských objektů se v průběhu stavby zvýšila více než čtyřnásobně. Proto má stát olympiáda v Soči více, než investovaly všechny předchozí pořadatelské země ZOH do stavby sportovišť dohromady.

Úplatky? Problém Ruska, nejen Soči

Viníkem zvýšení výdajů je podle ruského opozičníka právě korupce. "Celkový rozsah krádeže tvoří okolo 25 - 30 miliard dolarů. Neboli 50 - 60 procent z celkových nákladů na olympiádu," tvrdí Němcov.

Moskvu z machinací při přípravě olympijských her ale neviní jen protikremelská opozice. O rozsáhlé korupci se nedávno zmínil i šéf Mezinárodní lyžařské federace a člen Mezinárodního olympijského výboru Gian Franco Kasper.

Pro švýcarské rádio SRF uvedl, že zhruba třetinu z 50 miliard dolarů si "strčili do kapsy úředníci nebo dodavatelé, kteří měli přístup k finančním prostředkům". Podle něj je to ale typický problém celého Ruska, nejen olympiády.

Kreml se jakýmkoliv zmínkám o korupci během příprav olympijských her tvrdě brání.

Putinovo jasné "ne"

Olympiáda má návštěvníkům her a celému světu ukázat nové Rusko. Korupce není tradice, kterou se chce ruský režim pochlubit. Na setkání s ruskými a zahraničními novináři proto prezident Putin spekulace o ukradených olympijských miliardách jednoznačně odmítl.

"Nějaké rozsáhlé projevy korupce v rámci realizace sočinského projektu zatím nevidíme," řekl.

I Putin nicméně připustil, že během stavebních prací mohlo dojít k umělému zvyšování výdajů. "K tomu dochází, ještě jednou opakuji, ve všech zemích světa," hájil šéf Kremlu praktiky ruských stavitelů.

Opatrní experti

O olympijské korupci se opatrně vyjadřují také ruští experti. Předseda ruského nevládního Národního protikorupčního výboru Kirill Kabanov deníku Aktuálně.cz řekl, že i ruské kontrolní orgány měly výhrady k nakládání s finančními prostředky během realizace stavebních projektů.

Tyto výhrady se ale týkaly především zvyšování rozpočtu a porušování rozpočtové disciplíny.

"Nemohu vyloučit, že aby firmy získaly zakázky a vyhrály tendry, navrhovaly nízkou cenu a následně původní částku zvyšovaly. Taková situace tam určitě byla. Pravděpodobně k tomu došlo také díky provázanosti firem s úředníky," vysvětluje Kabanov. O korupci se přesto zdráhá mluvit.

Až hry skončí...

Podle něj jsou všechny spekulace o korupci založeny na jednoduchých kupeckých počtech. "Je známo, že rozměr úplatků ve všech odvětvích ruské ekonomiky je zhruba 30 procent. Na základě toho se všichni snaží vypočítat, kolik miliard bylo ukradeno v Soči," říká Kabanov.

Pokud ke korupci skutečně došlo, veřejnost se to podle něj dozví až po skončení her.

"Olympiáda je politický projekt. Proto se informace o možné korupci objeví až po jejím skončení. Já jsem přesvědčen, že k tomu dojde," tvrdí šéf ruského Národního protikorupčního výboru.

 

Právě se děje

Další zprávy