Odpor se šíří. Západ Ukrajiny povstal, útočí na úřady

Martin Novák Martin Novák
Aktualizováno 24. 1. 2014 15:12
Ve Lvově vznikl po vzoru kyjevského Majdanu tábor ohraničený barikádami.
Foto: Reuters

Lvov/Kyjev - Část ukrajinské opozice přechází do protiútoku, vlna odporu proti prezidentu Viktoru Janukovyčovi se rozlévá z Kyjeva do dalších měst na západě země.

Ve Lvově vznikl po vzoru Majdanu v Kyjevě tábor ohraničený barikádami. Obyvatelé města tam nosí demonstrantům jídlo, pití a teplé oblečení.

Opoziční stoupenci obsadili budovu oblastní vlády. Její šéf Oleh Salo je nezvěstný.

Pozůstatek pouličních bitek v Kyjevě.
Pozůstatek pouličních bitek v Kyjevě. | Foto: Reuters

Šéfy oblastních vlád jmenuje podle ústavy prezident, nejsou voleni. Jelikož na západní Ukrajině jsou Janukovyč a jeho Strana regionů neoblíbeni, panuje tam nedůvěra vůči lidem dosazeným prezidentem.

Skupiny lidí vzaly útokem sídla oblastních vlád také v Ternopolu, Rivnu, Ivano-Frankovsku, Čerkasech a Žitomiru.

V posledních dvou jmenovaných městech jim ale policie v ovládnutí budov zabránila a desítky osob zadržela. Po zásahu v Čerkasech je v kritickém stavu pětadvacetiletá žena.

Několika útočníkům se naopak podařilo proniknout na ministerstvo zemědělství v Kyjevě.

Ve Lvově lidé blokují výjezd z kasáren armády i ministerstva vnitra, protože se obávají, že vláda nařídí vojákům a příslušníkům speciálních oddílů Berkut přesun do Kyjeva na potlačení tamních demonstrací.

List Ukrajinska pravda ale napsal, že v kasárnách je klid a podle tamních velitelů se žádný výjezd do metropole neplánuje. Lidé blokují vjezd do kasáren také ve městě Rivne severně od Lvova a stavějí tam barikády.

Foto: Reuters

Ministerstvo obrany opakovaně dementovalo zprávy, že se chystá přesunout tanky z různých míst Ukrajiny do Kyjeva.

Ze Lvova jezdí do Kyjeva demonstrovat mnoho lidí a na dnešek je zde naplánován pohřeb lvovského aktivisty Jurije Verbyckého. Jeho tělo našli v úterý v lese za Kyjevem, neslo známky mučení.

Osmisettisícové město poblíž polských hranic je baštou proevropské opozice a odpůrců vlivu Ruska na Ukrajině. Předák Ukrajinské osvobozenecké armády Stepan Bandera zde má pomník, zatímco na východní Ukrajině a v Rusku je odsuzován jako přisluhovač nacistického Německa a nepřítel.

"Vojáci armády tiše děkují těm, kdo blokují kasárna, že nemohou být posláni proti protestujícím. Ve Vídeňské kavárně ve Lvově stojí fronty dobrovolníků, kteří chtějí jet do Kyjeva," říká profesor Mychajlo Kirsenko z Kyjeva.

Foto: Reuters

Opačný obraz než Lvov nabízí jiný kout Ukrajiny: Krym, kde převládá etnicky ruské obyvatelstvo.

I tam se demonstruje, ale proti opozici a na podporu Janukovyče. Na shromáždění v Simferopolu tento týden lidé prohlašovali, že v "banderovské Ukrajině" žít nehodlají a budou usilovat o připojení k Rusku.

Na jihu a východě Ukrajiny, kde má větší podporu Strana regionů, je klid. Demonstrace opozice jsou tam velmi malé. Naopak,  z oblastních vlád v Oděse a Luhansku zazněly výzvy k tvrdšímu postupu vůči demonstracím s tím, že jde o pokus o puč, jak tvrdí ukrajinský premiér Mykola Azarov.

Pro opozici představuje velký problém fakt, že Janukovyče stále v této části Ukrajiny volí mnoho lidí. Poslední volby v říjnu 2012 jeho Strana regionů vyhrála s 35 procenty hlasů, a i když obliba prezidenta i tady poněkud poklesla, je nepravděpodobné, že by z toho mohla těžit proevropská opozice.

"Málo se mluví o tom, že i na východě Ukrajiny nežije jen ´lumpenproletariát´, který uměle vytvořil Sovětský svaz, neboť právě východ Ukrajiny byl nejvíce postižen umělým hladomorem ve 30. letech. Obyvatelstvo bylo ´dosazeno´, není zakořeněno, podmínky, které tam za SSSR vznikly, často nadále trvají, pro současnou vládní garnituru je to velice výhodné," uvedla pro Aktuálně.cz česká ukrajinistka Rita Kindlerová.

"Na jednu stranu se cítí být Ukrajinci, i když hovoří rusky či spíše suržykem (mix ukrajinštiny a ruštiny), na druhou stranu jsou médii i mocí udržováni ve strachu ze Západu, o budoucnost, o práci, stále žijí v mýtu o Donbasu, který živí celou Ukrajinu, a podobně. Je to schizofrenní rozdvojení osobností," dodala.

Foto: Reuters

Premiér Azarov na Světovém ekonomickém fóru v Davosu ve čtvrtek pohrozil použitím síly, zatímco rozhovory Janukovyče s opozičními lídry Vitalijem Kličkem, Arsenijem Jaceňukem a Olehem Ťahnibokem nevedly k žádnému výsledku.

Opozice žádá demisi vlády a předčasné parlamentní nebo prezidentské volby, Janukovyč to odmítá. Řádné prezidentské volby se mají konat na začátku příštího roku.

V Kyjevě se dnes útok těžkooděnců na tábor opozice na náměstí Nezávislosti nečeká, protože ve městě jednají s ukrajinskými politickými špičkami komisařka EU pro vnější vztahy Catherine Ashtonová a komisař pro rozšíření Unie Štefan Füle.

Kličko ale po čtvrtečních neúspěšných rozhovorech v prezidentském paláci řekl, že se obává dalšího krveprolití. Zatím jsou oficiálně potvrzeny od noci na středu dvě oběti policejní střelby.

Podívejte se na mapu centra Kyjeva, kde se střety odehrávají. Dva lidé zemřeli na Hruševského ulici:

Foto: Aktuálně.cz
 

Právě se děje

Další zprávy