V Kyjevě hoří policejní vozy, lidé vyšli masově do ulic

ČTK Zahraničí ČTK, Zahraničí
19. 1. 2014 23:00
Nedělní protest je reakcí na páteční schválení legislativní úpravy o demonstracích.
Protesty v Kyjevě pokračují.
Protesty v Kyjevě pokračují. | Foto: Reuters

Kyjev - Opoziční protesty v Kyjevě se v neděli zvrhly v násilnosti. Zraněny při nich byly desítky lidí. Ke střetům demonstrantů s pořádkovými silami došlo v centru ukrajinské metropole krátce poté, co se desetitisíce lidí opět sešly na masové protivládní demonstraci.

Protestující rozhořčily i nové zákony s přísnějšími tresty proti demonstrantům, které před pár dny prosadila v parlamentu vládní většina.

Několik stovek demonstrantů podle agentur začalo útočit holemi na policisty, stojící v kordónech na cestě k sídlu parlamentu. 

Srážky radikálně naladěných demonstrantů s policejními těžkooděnci pokračovaly v centru Kyjeva do pozdních večerních hodin. Policie na útoky odpovídala slzným plynem a vodními děly, to vše v sedmistupňovém mrazu. Desítky lidí podle agentury AP utrpěly zranění. Demonstranti spálili i několik policejních autobusů. Jak hoří nové a nové policejní vozy, dokládaly i pozdě večer záběry kyjevské internetové televize hromadske.tv.

Podle ukrajinského ministerstva vnitra bylo v potyčce s demonstranty zraněno na sedmdesát policistů. Čtyřicet z nich muselo být hospitalizováno, přičemž čtyři jsou ve vážném stavu. Mezi zraněnými jsou podle agentury Interfax i čtyři novináři.

Opoziční předák Vitalij Kličko varoval prezidenta Janukovyče, aby nestupňoval konfrontaci, pokud nechce sdílet "osud Nicolae Ceaušeska a Muammara Kaddáfího", zabitých diktátorů Rumunska a Libye. Večer se boxerský šampion osobně setkal s prezidentem a podle agentury AFP uvedl, že Janukovyč souhlasil s tím, že v pondělí bude vytvořena komise, která by měla ukončit politickou krizi v metropoli.

Opozice se od násilností distancovala

Kličko se už dříve během dne snažil přesvědčit radikální stoupence opozice, aby s útoky na policisty přestali. Sám však byl napaden. 

Demonstranti zatím pokračovali v házení petard a dalších předmětů na policejní těžkooděnce, chránících se štíty.  "Hanba! a "Revoluce!" volal dav, zatímco zdravotníci ošetřovali zraněné. Jejich počet dosud nebyl upřesněn.

Od počínání "provokatérů", vybavených motocyklovými přilbami i plynovými maskami, se opoziční předáci distancovali.

"Žádná moc nestojí za jediný lidský život. Nepodléhejme provokacím, nenechme se zavléct do silového scénáře. V trpělivosti je naše síla. Na změny čekají miliony Ukrajinců," zdůraznil další opoziční vůdce Arsenij Jaceňuk.

K potyčkám došlo asi sto metrů od kyjevského náměstí Nezávislosti, kde přívrženci opozice již osmý víkend za sebou protestují především proti prezidentovi Viktoru Janukovyčovi, který podle nich zemi zaprodal sousednímu Rusku. Podle agentury AFP je na místě kolem 200 tisíc lidí.

Náměstí obsadili stoupenci evropské integrace už před téměř dvěma měsíci, kdy Janukovyč odmítl podepsat s Evropskou unií dohodu o přidružení a volném obchodu. Opozice od té doby požaduje odstoupení hlavy státu i celé vlády a vypsání předčasných voleb.

Jeden z jejích vůdců, šéf strany UDAR Vitalij Kličko v neděli také, podle agentury Interfax, na náměstí Svobody prohlásil, že opozice "vyhlašuje předčasné prezidentské volby". Zároveň poukázal na nutnost změnit složení ústřední volební komise, aby tyto volby byly čestné.

Jaceňuk označil stávající parlament za nelegitimní a vybízel k vytvoření "nového ústavodárného shromáždění".

Opozice hodlá, podle agentury Reuters, zahájit sběr podpisů pod petici vyjadřující nedůvěru ve vedení země a ve stávající parlament.

Přísnější tresty za projevy odporu

Nedělní protest je navíc projevem odporu proti změnám právních norem, které prezident podepsal v pátek a jejichž cílem je zastavit demonstrace a srazit opozici na kolena. Doma i v zahraničí tento legislativní krok vyvolal velké pobouření, neboť omezuje Ukrajincům svobodu shromažďování a projevu.

Schválené úpravy trestního zákoníku zpřísňují tresty za formy protestů, kterých demonstrující v posledních týdnech nejčastěji využívali, například blokování veřejných budov, nošení masek a helem na demonstracích či nepovolené stavění stanů na veřejných místech.

Mimo zákon jsou postaveny i manifestační jízdy v kolonách více než pěti aut. Za porušení zákona hrozí peněžní pokuta nebo až patnáctidenní pobyt ve vězení.

Znepokojení nad novými právními předpisy vyjádřil také komisař pro rozšiřování Evropské unie, Štefan Fűle. Podle něj omezují svobodu občanů. "Tento krok je v rozporu s evropskými ambicemi Ukrajiny," dodal.

Tymošenková: Janukovyč udělal další krok k ustavení nové diktatury

K novým, omezujícím, právním normám se vyjádřila také uvězněná ex-premiérka Julija Tymošenková. Podle ní jde o "evidentní zločin a prezident Janukovyč udělal další krok k ustavení nové diktatury", citoval ji v pátek deník Le Monde.

Řada protestujících vyjádřila svůj odpor vůči zmíněným opatřením tím, že na nedělní protest přišla s kastroly, cedníky nebo papírovými krabicemi na hlavě či s karnevalovými maskami na tváři. Někteří neváhali nápisem "To není helma" ujistit strážce pořádku, že svými bizarními pokrývkami hlavy neporušují zákon.

Ministerstvo vnitra podle agentury ITAR-TASS prohlásilo, že policie se dosud zdržuje "aktivních kroků" proti demonstrantům, přestože se dopouštějí "hrubého porušování veřejného pořádku" a "snaží se vyprovokovat konflikt" i "reálným ohrožováním života a zdraví strážců pořádku".

Masové demonstrace na Ukrajině vyvolalo listopadové rozhodnutí prezidenta Viktora Janukovyče na poslední chvíli odvolat podpis dohody o přidružení Ukrajiny k Evropské unii. Podle mnohých tak učinil na nátlak Ruska.

Janukovyč pak v prosinci podepsal hospodářskou dohodu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem  o snížení ceny ruského plynu a nákupu ukrajinských dluhopisů za 15 miliard dolarů (přes 300 miliard korun).

 

Právě se děje

Další zprávy