Rusové se bojí teroristů, Soči proměnili v obří lágr

Jiří Just Jiří Just
20. 1. 2014 8:08
Ve městě bude nasazeno 40 000 policistů, na každých deset obyvatel připadá jeden.
Ruská policie v Soči.
Ruská policie v Soči. | Foto: Reuters

Soči - Olympijské Soči se proměnilo v lágr s desítkami tisíc policistů. Tak alespoň popisuje situaci v pořadatelském městě zimních olympijských her Alexandr Valov, sočinský novinář a šéfredaktor portálu Blogsoci.ru.

Minulý týden byl ve městě zaveden speciální režim, který má během olympijských her zabránit teroristickým útokům.

Ten například předpokládá zákaz vjezdu do města nezaregistrovaných vozidel, zvláštní kontrolu poštovních zásilek a policejní prohlídky.

Nad bezpečností v Soči má bdít dokonce dvakrát víc lidí, než bylo na letní olympiádě v Londýně. Ve vzduchu se v průběhu her budou vznášet bezpilotní letouny a situaci má monitorovat 5500 kamer s vysokým rozlišením.

Jak žurnalista z jihoruského Soči řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz, taková opatření vystraší nejen extrémisty z nedalekého Severního Kavkazu, ale také turisty.

Aktuálně.cz: Jak se změnil život v Soči po zavedení zvláštních opatření?

Soči ještě před jejich zavedením trpělo kvůli přípravě olympijských her. Obyvatelé museli čelit všudypřítomným stavbám, dopravním omezení, nekonečnému odpojování elektrické energie a vody. Teď se ale město proměnilo v trestanecký lágr.

Byly zavedeny kontrolní a zakázané zóny, po celém městě se neustále provádí prověrky automobilů a osobních dokladů. A především tu je ohromné množství policistů.

Podle oficiálních údajů bude během olympiády ve městě nasazeno 40 000 příslušníků policie. Pokud vezmeme v úvahu, že v Soči žije přibližně 400 000 lidí, tak na každých 10 obyvatel připadá jeden strážce zákona.

A.cz: A jaká je atmosféra v Soči tři týdny před olympijskými hrami? Panuje slavnostní nálada?

Atmosféra tu je spíš pochmurná. Sotva ji lze nazvat slavnostní.

A.cz: Co pozitivního přinesly olympijské hry Soči?

Částí občanů je pozitivně vnímáno nařízení omezující vjezd dopravních prostředků, které nejsou ve městě registrovány. To má zlepšit stávající problematickou dopravní situaci.

Stoupenci tohoto nařízení si však málo uvědomují, že ve většině případů jde o lidi, kteří do Soči přijíždí na dovolenou, což samozřejmě bude ránou pro turistický průmysl.

Během posledních sedmi let Soči přišlo o velké množství turistů. Jak uvádí oficiální údaje městského zastupitelstva, ročně se jejich počet snižuje o 15 procent.

A.cz: To je přímo spojeno se stavbou olympijských sportovišť?

Ano. Kvůli stavbě olympijských objektů, ale také kvůli různým omezením a kontrolám. To se žádnému turistovi nemůže líbit.

Dokážu si představit, jak informace o zavedení ještě přísnějších opatření bude působit na potenciální návštěvníky sočinské olympiády. Koho by lákalo přijet do města s takovým režimem? To si každý turista ještě velmi dobře rozmyslí.

 

Právě se děje

Další zprávy