SME: Klausová je jen postarší teta a manželův doplněk

Zahraničí Zahraničí
Aktualizováno 14. 1. 2014 10:22
Slovenský deník to napsal poté, co mu česká velvyslankyně poskytla rozhovor.
Livia Klausová.
Livia Klausová. | Foto: Pavol Urbi, Aktualne.sk

Praha - Česká velvyslankyně v Bratislavě Livia Klausová až dosud žila jen pro svého manžela a byla doplňkem jeho kontroverzní kariéry.

Tak hodnotí úlohu bývalé první dámy České republiky ve svém aktuálním komentáři slovenský deník SME. Právě jemu Klausová v uplynulých dnech poskytla první rozhovor poté, co se stala velvyslankyní. Zároveň manželku Václava Klause označil za "postarší tetu".

Odvolává se na manžela

Podle něj totiž potvrdila, že se na funkci v čele ambasády nehodí. Česká velvyslankyně v Bratislavě třeba neměla co říct k vůdci slovenských extremistů Marianu Kotlebovi, který se nedávno ujal funkce šéfa Banskobystrického kraje.

"Nemá čo povedať ani k Marianovi Kotlebovi, ku ktorému dokonca aj veľvyslanec demokratického štátu zásadové stanovisko v súlade s politikou jeho vlády predniesť môže. Pani Klausová však hlavne z rozhovoru vychádza ako postaršia teta, ktorá až doteraz žila len pre svojho manžela a ako doplnok jeho kontroverznej kariéry, aj politiku vnímala len cez neho. Preto o ňom hovorí a neustále sa naňho odvoláva bez ohľadu na to, či sa otázka týkala pána Klausa, alebo vôbec nie," píše komentátor listu Peter Morvay.

Novopečená diplomatka nastoupila na velvyslanectví v Bratislavě v prosinci. Nabídku na vedení české ambasády na Slovensku dostala Klausová přímo od prezidenta Miloše Zemana.

"Je jedno, akú novú funkciu získala, ona stále vykonáva tú starú a jedinú, čo jej naozaj sedela: funkciu pani Klausovej. Inak nemá čo povedať. Je síce urazená, že ju berú len ako manželku, na akejkoľvek inej pôde mimo tej reprezentačnej manželskej je však stratená a nezachráni to ani zopár nacvičených formuliek," dodává k tomu komentátor SME.

 

Právě se děje

Další zprávy