Francie trestá Google za špatnou ochranu soukromí

ČTK ČTK
8. 1. 2014 21:15
Internetový gigant porušuje francouzská pravidla na ochranu osobních údajů
Foto: Reuters

Paříž - Francie uložila americké internetové společnosti Google pokutu 150 000 eur (asi 4,1 milionu Kč) kvůli porušování francouzských pravidel na ochranu osobních údajů. Oznámil to ve středu francouzský regulační úřad CNIL. Podle agentury AFP je to nejvyšší možná pokuta, jakou úřad mohl firmě dát. Agentura AP podotkla, že podobné pokuty jsou pro Google relativně malé.

Francouzský úřad pro regulaci informačních technologií loni v červnu americkému internetovému gigantu nařídil, aby změnil svou politiku ochrany osobních údajů. Chtěl po něm například, aby jasně stanovil dobu uchovávání těchto údajů. Chtěl také, aby Google dal uživatelům možnost vyhnout se tomu, že se jejich údaje - například z webového prohlížeče nebo elektronické pošty - shromáždí na jednom místě.

Google francouzským požadavkům dosud nevyhověl, vysvětlil ve středu pokutu CNIL.

Kromě Francie tlačí v tomto duchu na Google podle AFP i další evropské země, především Německo, Británie, Itálie, Španělsko a Nizozemsko.

Evropa je pro Google relativně velký trh a společnost zde nemá žádného vážného konkurenta. Mluvčí Google loni uvedl, že její politika na ochranu soukromí respektuje evropské zákony.

 

Právě se děje

Další zprávy