Slováci se loučí s vojáky zabitými v Afghánistánu

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
2. 1. 2014 13:03
Od vzniku samostatného státu přišlo Slovensko v misích o 59 vojáků.
Původní předpoklad, že v Kábulu zabíjel sebevrah, se nepotvrdily. Fotografie z místa neštěstí.
Původní předpoklad, že v Kábulu zabíjel sebevrah, se nepotvrdily. Fotografie z místa neštěstí. | Foto: Reuters

Bratislava - Slovensko se loučí se dvěma vojáky, kteří přišli o život koncem prosince při bombovém atentátu v afghánské metropoli Kábulu.

Na pohřeb devětatřicetiletého rotného z žilinského 5. pluku speciálních sil, jenž zahynul během své čtvrté zahraniční mise, přišlo podle serveru pluska.sk na 300 lidí.

Ministr obrany Martin Glváč při obřadu v Žilině přislíbil pozůstalým pomoc i ocenil statečnost vojáků při nasazení v zahraničních operacích. "Nasazují své životy, a proto je naší povinností vytvářet jim co nejlepší podmínky," řekl podle serveru aktuality.sk.

S jeho o pět let mladším kolegou se nejbližší přijdou rozloučit odpoledne do Košic, kde nadporučík svého času vystudoval leteckou akademii.

59 mrtvých za 21 let

Dva Slováky a jednoho Američana zabil 27. prosince na východním předměstí Kábulu výbuch trhaviny. Původní informace o tom, že explozi měl na svědomí sebevražedný atentátník, se nepotvrdily.

Podle dosavadního vyšetřování byla trhavina v odstaveném autě odpálena na dálku ve chvíli, kdy kolem něj projížděl armádní konvoj. Kromě tří mrtvých si útok vyžádal i šest zraněných civilistů. K atentátu se přihlásili povstalci z radikálního hnutí Tálibán.

Od vzniku samostatné Slovenské republiky přišlo při výkonu povolání o život 59 slovenských vojáků. I navzdory ztrátám je podle Glváče nutné v zahraničích misích setrvat, protože teroristům se nesmí ustupovat.

Loni v Afghánistánu zemřel ještě jeden slovenský voják. Zahynul v červenci v Kandaháru při incidentu, kdy afghánský voják začal ze strážní věže střílet po skupině slovenských vojáků a jednoho zabil, další dva zranil těžce a čtyři lehce. Střelec, kterému komplic pomohl uprchnout, se později přiznal ke spolupráci s Tálibánem.

 

Právě se děje

Další zprávy