Rusko tiší paniku po krvavých útocích ve Volgogradě

ČTK ČTK
30. 12. 2013 17:10
Ruský prezident Vladimir Putin se k teroristickým útokům zatím osobně nevyjádřil.
Foto: Reuters

Moskva - Ruské úřady bezprostředně po druhém úderu teroristů ve Volgogradě podnikly řadu kroků, které mají zabránit dalším akcím islamistů a zároveň odvrátit paniku mezi obyvatelstvem.

Prezident Vladimir Putin podle agentury ITAR-TASS podepsal zákon o blokování webů s teroristickým obsahem bez nařízení soudu. Ve federálním parlamentu zároveň sílí hlasy po odvolání volgogradského gubernátora Sergeje Boženova a po obnově trestu smrti.

Šéf ruské Bezpečností rady Nikolaj Patrušev do Volgogradu svolal mimořádnou schůzi Národního protiteroristického výboru (NAK), který jako složka ruské kontrarozvědky zastřešuje boj s extremismem.

Vedení NAK po schůzi vydalo prohlášení, v němž činí gubernátory a šéfy všech ruských územních celků osobně zodpovědnými za zpřísnění protiteroristických opatření a za jejich účinnost.

Některá ruská média s údivem zaznamenala, že ke dvěma krvavým útokům ve Volgogradě se dosud osobně nevyslovila hlava státu. Putin dnes podle ITAR-TASS podepsal nový protiteroristický zákon, který parlament schválil ještě před volgogradskými útoky jako legislativní opatření před zimní olympiádou v Soči.

Ruský cenzurní orgán Roskomnadzor bude mít napříště právo zablokovat sám bez soudního rozhodnutí kterýkoli webový server "extremistického charakteru".

Obrazem: Následky atentátu ve Volgogradě

Putin bude podle agentury Interfax dostávat "každodenně" čerstvé informace o likvidaci následků teroristických útoků ve Volgogradě. Kde se v těchto dnech šéf Kremlu nachází, není ze zpráv ruských médií jasné.

Sergej Mironov, šéf parlamentní strany Spravedlivé Rusko, vyzval volgogradského gubernátora Boženova k odchodu z funkce. "Pokud teroristé třikrát udeří na témže místě, pak je to místo slabé," řekl poslanec agentuře Interfax.

Volání po rezignaci gubernátora sílí i v ruských sociálních sítích. Jasný recept na řešení kritické situace v milionovém Volgogradě má vůdce ruských nacionalistů Vladimir Žirinovskij: město by měla pod svou "totální" kontrolu převzít ruská policie a armáda.

V horní komoře ruského parlamentu se podle moskevských médií hovoří o možnosti obnovy trestu smrti. S návrhem prý přišel senátor Ruslan Gattarov.

V Rusku trest smrti zrušen nebyl, od roku 1997 ale v zemi platí na udělování nejvyššího trestu moratorium. Nejsilnější parlamentní strana Jednotné Rusko nicméně podle agentury RIA Novosti obnovu trestu smrti nepodporuje.

 

Právě se děje

Další zprávy