Nebezpečná práce. Letos bylo zabito 129 novinářů

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
30. 12. 2013 16:45
Nejnebezpečnějšími zeměmi jsou pro žurnalisty Sýrie, Irák či Pákistán.
Část Aleppa Asadova armáda kontroluje, jak je vidět skrze dalekohled jednoho ze sniperů opozice.
Část Aleppa Asadova armáda kontroluje, jak je vidět skrze dalekohled jednoho ze sniperů opozice. | Foto: Reuters

Ženeva/New York - Rok 2013 se stal osudným nejméně 129 novinářům.

Právě tolik žurnalistů bylo podle švýcarské nevládní organizace Press Emblem Campaign (PEC) v uplynulých 12 měsících zabito při výkonu svého povolání nebo kvůli své činnosti.

Jen v syrské občanské válce přišlo o život 17 žurnalistů.

Profesionálové i civilisté

Obdobnou statistiku zveřejnil rovněž newyorský Výbor na ochranu novinářů (CPJ), jehož zpráva hovoří o tom, že za letošek při výkonu povolání zemřelo ve světě nejméně 70 novinářů, z toho 29 při krytí válečných událostí v Sýrii a deset v Iráku.

Tyto dvě země zařadil CPJ spolu s Egyptem mezi nejnebezpečnější státy pro působení žurnalistů, napsala agentura Reuters.

Mezi oběti z řad žurnalistů v Sýrii CPJ ale zahrnula nejen profesionální žurnalisty, nýbrž i civilisty přispívající svými zprávami k dokumentování bojových akcí.

Podle PEC si Sýrie i v končícím roce udržela postavení "nejnebezpečnější země" pro novináře. V roce 2012 tam sice bylo zabito ještě více spolupracovníků sdělovacích prostředků, konkrétně 37 - letos ale podle švýcarské organizace výrazně přibylo případů únosů.

V současnosti se v rukou únosců v Sýrii podle PEC stále nachází 15 zahraničních žurnalistů.

 

Oproti loňsku pokles

V celosvětovém měřítku sice letos počet zabitých novinářů podle PEC oproti loňskému roku klesl o osm procent, celkový obraz minulých pěti let ale zůstává hrozivý: od roku 2009 registrovala PEC 609 případů násilné smrti novinářů" - "průměrně 122 ročně, 2,3 týdně, jeden každé tři dny".

Kolem 90 procent novinářů zabitých v roce 2013 přišlo o život v konfliktních zónách nebo při násilných nepokojích. Dvě třetiny obětí byly zabity cíleně, většina zbývajících zahynula při pumových útocích.

Podle švýcarské organizace bylo 16 novinářů v roce 2013 zabito v Iráku, 14 v Pákistánu, 11 na Filipínách a devět v Indii.

Blízký východ - vražedná oblast

Podle newyorské organizace CPJ zahynulo dalších šest novinářů v Egyptě. Polovina z nich přišla o život při krytí tvrdého zásahu egyptských bezpečnostních sil ze 14. srpna proti demonstrantům protestujícím proti svržení exprezidenta Muhammada Mursího.

"Blízký východ se stal vražednou oblastí pro novináře. Zatímco na některých místech počet novinářů zabitých kvůli jejich práci poklesl, občanská válka v Sýrii a obnovené sektářské násilí v Iráku způsobily zoufalý nárůst obětí z řad mediálních pracovníků," citovala agentura AP z prohlášení zástupce ředitele CPJ Roberta Mahoneye.

"Mezinárodní společenství musí vyvinout tlak na všechny vlády a ozbrojené skupiny, aby respektovaly civilní status novinářů a trestně stíhaly jejich vrahy."

Poprvé za deset let nebyl žádný případ zabití novinářů kvůli jejich působení zaregistrován v Mexiku, uvedl CPJ, který monitoruje případy násilného úmrtí mezi novináři a pracovníky televizních a rozhlasových stanic od roku 1992.

Newyorská organizace ve zprávě poukázala na to, že ještě stále prověřuje smrt dalších 25 novinářů v roce 2013, nezahrnutých do uvedeného počtu 70, kvůli zjištění, zda jejich úmrtí měla přímou souvislost s jejich prací.

 

Právě se děje

Další zprávy