Svět v "Schumi-šoku". Bojí se o legendu formule 1

Zuzana Kleknerová Zuzana Kleknerová
30. 12. 2013 18:00
Státní zastupitelství v Albertville oznámilo, že zahájilo vyšetřování nehody.
Michael Schumacher při lyžování v italském středisku Madonna Di Campiglio v lednu 2005.
Michael Schumacher při lyžování v italském středisku Madonna Di Campiglio v lednu 2005. | Foto: Reuters

Grenoble (Francie)/Berlín - Na radnici v německém Kerpenu, městě s 65 000 obyvatel nedaleko Kolína nad Rýnem, zvoní od včerejška telefony. Volají sem místní a žádají, aby vedení města vyřídilo jejich pozdravy a přání brzkého uzdravení Michaelovi Schumacherovi.

Sedminásobný mistr světa formule 1 je po nehodě na lyžích v kritickém stavu. Podle lékařů bojuje o život. I když měl na hlavě přilbu.

Čtyřiačtyřicetiletý Michael Schumacher sice s rodinou žije ve Švýcarsku u Ženevského jezera, z Kerpenu ale pochází on i jeho bratr Ralf.

Místní si na tom velmi zakládají, slavným závodníkům tu dokonce vybudovali muzeum nazvané "Svět Schumacherů". Teď sleduje celé město se zatajeným dechem zprávy, které v minutovém sledu chodí z francouzského Grenoblu.

Právě tam leží v nemocnici v umělém spánku muž, kterého jako sportovní legendu uctívají nejen obyvatelé Kerpenu. Pro Němce je "Schumi" stejnou hvězdou jako pro Čechy Jaromír Jágr.

Svět sportu se třese

"Stejně jako miliony Němců i kancléřkou a členy vlády hluboce otřáslo, když se dozvěděli o těžké nehodě, kterou měl na lyžích Michael Schumacher," nechal se v Berlíně slyšet mluvčí německého kabinetu Steffen Seibert.

"Společně s ... jeho rodinou doufáme, že zranění překoná a dokáže se uzdravit," uvedl v prohlášení.

V "Schumi-šoku" je i celý sportovní svět.

"Svět sportu prožívá hodiny strachu o osud nejúspěšnějšího pilota formule 1 všech dob," píše italský deník Gazzetta dello Sport. "Michael Schumacher žil vždycky na maximum. (Je to) rekordman, který nedokázal přestat závodit," dodává.

Ostatně - právě Italové patřili (vedle Němců) k Schumacherovým nejvěrnějším fanouškům. S italskou stájí Ferrari slavil největší úspěchy své závodnické kariéry. "Jsou to hodiny obav pro všechny u Ferrari," stojí v oficiálním prohlášení, které tým zveřejnil na svých internetových stránkách.

Zákaz mobilů

V Grenoblu teď kvůli Schumacherovi panují zvláštní bezpečnostní opatření. Tamní nemocnici obléhají stovky novinářů, kteří posílají informace o legendě formule 1 do Evropy, Asie i zámoří.

Na oficiální internetovou stránku Michaela Schumachera se nelze dostat, černá obrazovka se ukáže i tomu, kdo chce otevřít web jeho bratra Ralfa.

Lékaři jsou přesto v komentování závodníkova zdravotního stavu zdrženliví. Podle reportérky německého deníku Bild mají dokonce - stejně jako zdravotní sestry - zakázáno používat mobilní telefony.

"Z respektu k rodině nebudeme zmiňovat detaily. Schumacher má různá poranění mozku, víc neřeknu," uvedl jeden z lékařů na pondělní mimořádné tiskové konferenci na klinice.

Rodina Michaela Schumachera už vydala prohlášení, v němž sice děkuje za vyjádřená slova účasti, zároveň ale prosí média, aby "respektovala naši privátní sféru a soukromí našich přátel".

Vyšetřování zahájeno

Co přesně se v neděli mezi jedenáctou a dvanáctou dopoledne ve francouzském lyžařském ráji Tři údolí stalo, není jasné. Francouzské státní zastupitelství v Albertville už ale oznámilo, že oficiálně zahájilo vyšetřování, které má objasnit "okolnosti a pozadí lyžařské nehody" Michaela Schumachera.

Podle ředitele lyžařského areálu Meribel Christopha Gernigon-Lecomta k nehodě došlo asi 20 metrů od značených tratí, mezi sjezdovkami Chamois a Biche. "Ležel stranou sjezdovek v hlubokém sněhu," popsal novinářům místo, kde záchranáři zraněného Schumachera našli.

Policejní zpráva uvádí, že se "dopustil těžké technické chyby", po níž narazil hlavou na skálu. Doprovázel ho jeho čtrnáctiletý syn, který přivolal pomoc.

V německých médiích se následně objevila informace, že Schumacher lyžoval velmi rád, byl ale "průměrným lyžařem". V Meribelu vlastní nemovitost, proto sem s rodinou jezdil velmi často.

Krom lyžování má i další adrenalinové koníčky, například seskoky s padákem či jízdu na motorce.

Právě ta se mu v únoru 2009 málem stala osudnou. Při havárii ve španělské Cartageně si poranil lebku, krční obratel a žebra.

Text jsme převzali od sesterské redakce deníku Insider.

 

Právě se děje

Další zprávy