Dělníci z Madridu trefili Tlouštíka v obří loterii

Zahraničí Zahraničí
22. 12. 2013 16:48
Španělská loterie patří ve světě mezi nejštědřejší.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Madrid - Obyvatelé dělnického předměstí Madridu a dalších míst ve Španělsku si mezi sebou podělí první cenu v obří vánoční loterii El Gordo. Informovala o tom agentura DPA. V jedné z nejbohatších světových loterií se letos hrálo celkově o 2,24 miliardy eur (téměř 62 miliard Kč). V případě hlavní ceny to znamená 400.000 eur (11 milionů Kč) na výherce.

Loterie El Gordo není postavena na jackpotu, ale na složitém systému, který zajišťuje aspoň minimální výhry pro tisíce sázejících. Většina z 46 milionů obyvatel krizí sužované země tak dnes zapnula televizi v naději, že školáci během několikahodinové živé show zazpívají číslo, které mají soutěžící na svém losu.

Hlavní cenu, nazývanou El Gordo (Tlouštík), si letos rozdělí majitelé losů s výherním číslem 62246. Každému z nich připadne 400.000 eur. Vítězné losy se prodaly na nejméně osmi místech po celé zemi. Více než polovina ze všech losů s číslem "Tlouštíka" se prodala na dělnickém předměstí Leganés jižně od Madridu.

Mezi šťastlivci je mnoho nezaměstnaných a důchodců. Kromě nich jsou se na výhru mohou těši mimo jiné lidé v severošpanělském průmyslovém městě Mondragón, kde letos na podzim vyhlásil úpadek velký výrobce elektrických přístrojů Fagor Electrodomésticos.

Podíl z druhé ceny čeká majitelé losů, z nichž podstatná část se prodala na ostrově Tenerife.

El Gordo (Tlouštík) je jednou z nejstarších loterií světa. Její historie sahá do roku 1812, účastnit se jí mohou nejen Španělé a každý rok se v ní rozděluje asi 2,24 miliardy eur (téměř 62 miliard Kč). V osudí je 100.000 pětimístných čísel. Kombinace čísel jdou od 00000 do 84999 a ke každému číslu připadá 160 losů. Každý los je navíc rozdělen na deset kuponů, takže první cena 720 milionů eur se dělí na 1600 částí (na jeden kupon tedy připadne zhruba 450.000 eur). Výše výhry tak závisí na počtu zakoupených kuponů. Lidé se často při nákupu losů sdružují do týmů.

 

Právě se děje

Další zprávy