Škola po dětech vyžaduje, aby se před jídlem modlily

Alexandra Malachovská Alexandra Malachovská
20. 12. 2013 9:05
Spor o modlení ve školní jídelně vedou rodiče s pedagogy v polském Lublině.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Lipold

Varšava - Spor o to, zda se děti mají ve školní jídelně modlit, vedou rodiče a ochránci lidských práv s pedagogy v polském Lublině.

V jedné z největších městských škol je k tomu vyburcovala tabule, která žáky nabádá k modlitbě před jídlem i po něm. Podle vedení školy modlení patří ke "kultuře stravování".  Veškeré výzvy k odstranění nápisu odmítá.

Nápis "Pamatuji na modlitbu před jídlem a po něm" je jedním z 12 "přikázání", která dětem ve školní jídelně názorně vysvětlují zásady kulturního stravování. Na tabuli, která obsahuje texty o mytí rukou před jídlem, zachovávání klidu, odnášení nádobí či děkování, je toto poučení na prvním místě, a navíc zvýrazněné tučnějším písmem.

Rodičovská rada rozhodla, že nápis je v pořádku. Další rodiče ovšem žádají odstranění tabule. Stěžovali si u ombudsmana pro dětská práva a žádají ministerstvo školství o disciplinární řízení s ředitelkou.

"Mám snad tomu rozumět tak, že pokud se žák před jídlem nepomodlí, tak je nekulturní?" citoval deník Gazeta Wyborcza Tomasze Kalbarczyka z hnutí Amnesty International, jehož zástupci před časem školu navštívili. Učitel etiky se pozastavil nad tím, jak asi pokyny vnímají děti nevěřících rodičů.

Nadace Svoboda od náboženství tvrdí, že škola porušuje polskou ústavu. Podle aktivistky Doroty Wójcikové zákon stanovuje světský charakter veřejných škol, respektování práv menšin a nepřípustnost diskriminace kvůli názorům.

"Je to pobuřující pro mne jako rodiče nevěřícího dítěte, který škole odvádí poplatky," uvádí. Členům nadace prý vadí, že se státní škola řídí "církevními instrukcemi".

Polská média na svéráznou osvětu v lublinské škole upozornila již před několika lety. Nespokojení aktivisté žádali o vyjádření zástupce místní radnice. Ti však tvrdí, že škola neporušuje zákon a že odstranění tabule nemohou nařídit.

Škola, která má 1400 žáků a asi stovku učitelů, nese jméno slavného polského rodáka, papeže Jana Pavla II. Podle médií si tamní pedagogové zakládají na náboženské osvětě a texty modliteb jsou vyvěšeny i na zdích. Ve svých stanovách navíc uvádí, že "postoje žáků rozvíjí a formuje na základě učení katolické církve".

"Nechceme nikoho dráždit, ale pokud sundáme tabuli, část společnosti se zeptá, proč jsme to udělali. Nechápu, proč někomu zvenčí tolik záleží na tom, abychom ji odstranili," cituje Gazeta Wyborcza ředitelku školy Mariannu Olszańskou. Ta tento týden rozhodla, že tabuli z jídelny neodstraní.

 

Právě se děje

Další zprávy