Rakousko žádá "povinné ručení" za Temelín

ČTK Zahraničí ČTK, Zahraničí
13. 12. 2013 13:18
Rakouská koalice si do smlouvy dala, že bude aktivně bojovot proti jaderné energii
Staronový rakouský kancléř Werner Faymann.
Staronový rakouský kancléř Werner Faymann. | Foto: Reuters

Vídeň - Rakousko bude i v příštích letech bojovat proti jaderným elektrárnám, včetně českého Temelína. Vyplývá to z nové koaliční smlouvy rakouských sociálních demokratů (SPÖ) a lidovců (ÖVP).

Vídeň také zdraží alkohol a cigarety. Prodraží se i provoz motorových vozidel.

Shodu na pracovním programu příští (znovu "velkokoaliční") vlády oznámili dosavadní kancléř Werner Faymann (SPÖ) a vicekancléř Michael Spindelegger (ÖVP) ve čtvrtek.

V pátek dokument o 124 stranách zveřejnil rakouský deník Der Standard.

"Proti jaderným elektrárnám"

V kapitole o energetice se mluví o "ambiciózní klimatické politice a politice zaměřené proti jaderným elektrárnám". Cílem je "posílit vůdčí roli Rakouska".

Nová rakouská vláda hodlá vystupovat proti přímým i nepřímým podporám jaderných elektráren a zasazovat se o "důsledné pokračování zátěžových testů".

Chce také prosadit zavedení "povinného ručení" pro provozovatele jaderných elektráren.

Rakouský kancléř Werner Faymann (SPÖ, vlevo) a vicekancléř Michael Spindelegger (ÖVP) před televizním duelem.
Rakouský kancléř Werner Faymann (SPÖ, vlevo) a vicekancléř Michael Spindelegger (ÖVP) před televizním duelem. | Foto: Reuters

Konkrétní zmínku například o české Jaderné elektrárně Temelín, kterou Vídeň dlouhodobě kritizuje, koaliční dohoda neobsahuje. "Proti jaderným elektrárnám a úložištím v příhraničí budou využity všechny právní a politické možnosti k zajištění rakouských bezpečnostních zájmů," stojí v textu.

Kdo zaplatí víc

Staronová rakouská koalice chce do roku 2016 hospodařit s vyrovnaným rozpočtem. Svůj program postavila na směsici úspor a opatření na zvýšení příjmů rozpočtu.

Nehodlá sice zvyšovat klíčové daně, jako jsou daně z příjmů nebo daň z přidané hodnoty, v některých oblastech ale lidem sáhne do peněženek hlouběji.

Spotřební daň z alkoholu stoupne z dnešních deseti eur za litr čistého alkoholu na 12 eur (z 275 na 330 korun), což by mělo státní pokladně přinést zhruba 25 milionů eur ročně.

Vláda rovněž nově zdaní jedním eurem každý litr šumivých vín.

Chystá se také postupné zvýšení daně z tabáku o 45 centů na krabičku cigaret, což má státu přinést až 300 milionů eur.

V kapitole "Ekologie a zdraví" se staronová rakouská koalice netají záměrem posílit odstupňování zdanění motorových vozidel a jejich povinného ručení v závislosti na obsahu motoru.

Program nové rakouské vlády byl zveřejněn ve stejný den jako koaliční dohoda mezi příštími vládními stranami v České republice, tedy ČSSD, hnutím ANO a KDU-ČSL. V Rakousku se parlamentní volby uskutečnily 29. září, v ČR 25. a 26. října.

V obou zemích zvítězila sociální demokracie.

 

Právě se děje

Další zprávy