Britská svatá Marie pojede na oslu s přilbou na hlavě

ČTK ČTK
12. 12. 2013 20:15
Organizátoři akce nebiblický doplněk zdůvodnili nutností dodržovat dopravní předpisy
Foto: Jan Lipold

Londýn - Britská dívka, která bude zpodobňovat Marii ve vánočním procesí připomínajícím narození Ježíška, bude muset mít na hlavě přilbu, až pojede ulicemi města na oslíkovi.

Oznámila to agentura AFP s odvoláním na organizátory akce, kteří zcela nebiblický doplněk zdůvodnili nutností dodržovat dopravní předpisy.

Podle nich je nutné, aby měla osmiletá Libby Doormanová na hlavě přilbu, až pojede městem Neath v jižním Walesu. Přilba, kterou se pokusí schovat pod plachetku přehozenou přes hlavu, ji má ochránit v případě, že by z pomalu kráčejícího oslíka spadla.

Vánoční procesí procházelo i Washingtonem
Vánoční procesí procházelo i Washingtonem | Foto: REUTERS/Jason Reed

"Museli jsme vzít v úvahu, že Marie pojede na oslu na veřejné silnici," řekl AFP čtyřiačtyřicetiletý Mark Barrett, jeden z organizátorů sobotního průvodu. "Víme, že se osel nebude pohybovat příliš rychle, ale musíme brát v úvahu bezpečnost dítěte," dodal.

Kromě této záležitosti už organizátorům dělá obavy jen samotný oslík, který by nemusel pochopit svátečnost chvíle a mohl dát průchod některé z přirozených tělesných funkcí. Ale i na to jsou organizátoři připraveni. "Máme nachystaný kbelík a lopatu," potvrdil Barrett.

 

Právě se děje

Další zprávy