Rusové bedlivě hledí na západ. Mnozí Ukrajině fandí

Jiří Just Jiří Just
12. 12. 2013 16:10
Jen čtvrtina Rusů se bojí, že dohoda mezi EU a Ukrajinou zhorší vztahy s Ruskem.
Figurína ruského prezidenta Putina na kyjevském náměstí Nezávislosti.
Figurína ruského prezidenta Putina na kyjevském náměstí Nezávislosti. | Foto: Reuters

Moskva (od našeho spolupracovníka) - Značná část světa vnímá protesty, které už tři týdny lomcují Ukrajinou, jako ukrajinské "ne" sousednímu Rusku.

Samotní Rusové - minimálně ti "obyčejní" - to ale vidí jinak.

Ruská společnost dění na Ukrajině bedlivě sleduje. Nejen protože se Ukrajinci vzepřeli svému prezidentovi, což imponuje především ruské opozici.

Také proto, že bratrská republika má nakročeno do Evropy. A tím se Rusko zatím pochlubit nemůže.

Pravá vláda lidu

"Podporuji to, co se děje v Kyjevě. Protože když lid vyjde do ulic a požaduje po vládě, aby splnila své sliby, tak to je pravá vláda lidu - demokracie," řekla v rozhovoru pro deník Insider aktivistka Julie Kazakovová, která v Moskvě organizuje protesty proti Vladimiru Putinovi.

"Od Ukrajinců by se měli učit nejen lídři, ale také ruští demonstranti. Rusové by měli být odvážnější, měli by být připraveni vzdorovat režimu a riskovat svůj život a osobní svobodu," dodala.

Foto: Aktuálně.cz

Ukrajincům ale fandí i řadoví občané, kteří se v politice nijak neangažují.

"Velmi si přeji, aby Ukrajinci vydrželi, aby jejich opozice našla cestu, jak problém vyřešit," uvedl čtyřicetiletý Viktor.

"Myslím si, že by se Ukrajinci měli vydat směrem k Evropské unii, a ne k Rusku. Na Západě existují alespoň nějaké perspektivy - ačkoliv jsou mlhavé, vzhledem k požadavkům EU. Ale stejně - Evropa je lepší volba. Mnohem lepší," tvrdí.

Podle něj může dvacet let po rozpadu Sovětského svazu dojít ke skutečným změnám.

Zhorší dohoda s EU vztahy? Ne

Odhodlání Ukrajinců vzdorovat lžím politiků se líbí také mladé ruské generaci. Byť má k některým věcem výhrady.

Studentka historie Valerie třeba upozorňuje na to, že protestující na kyjevském náměstí Nezávislosti jsou na omylu, pokud si myslí, že na ně Evropská unie čeká s otevřenou náručí.

"Je smutné, že Ukrajinci nechápou, že asociační smlouva neznamená členství v EU. Zdá se mi, že ve vstupu do EU Ukrajině zabrání sama Unie. Myslím si, že si Německo dokáže výborně představit, že to bude poslední kapka a že EU nebude s Ukrajinou dlouho existovat," říká mladá historička.

Podle ní měl podpis dohody mezi Bruselem a Kyjevem pouze jediný cíl: ukázat všem, že Evropská unie ještě žije a může na mezinárodním kolbišti konkurovat Rusku.

Jak ukázal nedávný průzkum ruské státní sociologické služby VCIOM, 42 procent Rusů si myslí, že případné podepsání asociační dohody mezi EU a Ukrajinou nijak neovlivní vztahy mezi Kyjevem a Moskvou.

Pouze čtvrtina dotázaných je přesvědčena, že se vzájemné vztahy zhorší.

 

"Nikomu nic nenutíme"

Ruští politici by ale Ukrajinu radši viděli ve svých "sítích". A tak Kyjev nepřestávají lákat do své vlastní ekonomické unie.

Že je Ukrajina pro Rusy důležitá, ukázal ve čtvrtek i ruský prezident Vladimir Putin.

Ve svém každoročním poselství o stavu země připomněl, že Ukrajina nejednou sama projevila zájem o připojení k jednotlivým dohodám celní unie Ruska, Běloruska a Kazachstánu. "My nikomu nic nenutíme," zdůraznil vládce Ruska.

Foto: REUTERS/Sergei Ilnitsky/Pool

Ruský vicepremiér Igor Šuvalov zároveň uvedl, že Rusko je připraveno jednat s Ukrajinou o jakékoliv podobě celních vztahů.
"Všichni máme zájem na tom, aby události na Ukrajině byly co možná nejmírněji zakončeny. Nikdo si nepřeje žádnou eskalaci," dodal ruský politik.

 

Právě se děje

Další zprávy