Evropu ochromila bouře. Nelétají letadla, nejezdí vlaky

Zuzana Kleknerová Zahraničí Zuzana Kleknerová, Zahraničí
Aktualizováno 6. 12. 2013 11:30
Bouře paralyzovala Nizozemsko a Dánsko. Přístav v Hamburku je pod vodou.
Snímek z města Rhyl ve Skotském pobřeží.
Snímek z města Rhyl ve Skotském pobřeží. | Foto: Reuters

Hamburk - Evropu pustoší silný orkán. V noci řádil v Dánsku, Nizozemsku, Polsku a Německu, ve čtvrtek ve Velké Británii a dalších zemích kolem Severního moře. Doposud si vyžádal nejméně šest obětí na životech.

Vichr a následné záplavy způsobily na mnoha místech dopravní chaos. Pod vodou je například hamburský přístav. Už po půlnoci byl téměř celý uzavřen.

Lidé, kteří bydlí na severu Německa v nízko položených oblastech u Labe, museli opustit své domovy.

Vichr komplikuje život také obyvatelům Česka, hlavně na severu a východě. Vyvracel stromy, energetici evidují na dvacet poruch na vysokém vedení. "Výjezdů bylo více, ale nebylo to nic dramatického, nešlo o události, jaké jsou po větrných smrštích, které byly v minulosti," uvedl mluvčí hasičů Martin Kasal.

Ve stovkách českých obcí nejde kvůli poškozenému elektrickému vedení proud.

229 km/h

Na skotské vysočině naměřili nebývale silný vichr dosahující v nárazech rychlosti 229 kilometrů v hodině. Extrémní počasí mělo za následek uzavření množství silnic a mostů.

Mrtvou ženu hlásí Dánsko. Zemřela 72letá spolujezdkyně v autě, které vichr smetl ze silnice.

Při dopravní nehodě západně od Edinburghu zahynul řidič kamionu a čtyři lidé utrpěli zranění, když vichr převrátil nákladní vozidlo na několik aut. Podle policie další muž zahynul v Retfordu v parku severoanglickém hrabství Nottinghamshire, kde na něj spadl strom.

Podle BBC byli dva námořníci smeteni z lodi asi 20 kilometrů jižně od švédského pobřeží a záchranáři je nebyli s to najít.

V severním Walesu musejí obyvatele domů v zaplavených obcích zachraňovat hasiči v nafukovacích člunech.

Jen v přístavním městě Great Yarmouth v hrabství Norfolk muselo být evakuováno 10 000 domů, na 100 000 britských domácností je bez dodávek elektřiny. Meteorologové vydali výstrahy na více než 40 místech souostroví.

V Polsku zůstalo bez proudu přes 100 000 domácností. Tři lidé tam podle serveru gazeta.pl přišli o život.

Xaver, Sven, Bodil

Kvůli bouři, kterou v Německu označují Xaver, ve Švédsku Sven a v Dánsku Bodil, britské úřady zdvihly protipovodňovou bariéru na Temži určenou k ochraně Londýna. Už podruhé se sejde i speciální bezpečnostní tým Cobra.

Na východoanglickém pobřeží se podle britského deníku The Guardian čekají nejhorší povodně od roku 1953.

Unikátní protipovodňovou zábranu Oosterscheldekering zvedlo poprvé od roku 2007 i nízko položené Nizozemsko. Na amsterodamském letišti Schiphol byly zrušeny desítky letů.

V jihošvédském kraji Skane od čtvrtečního rána nefungují žádné vlakové spoje a železniční doprava již byla zastavena i v Dánsku. BBC uvedla, že se uzavírá také jeden z nejdelších mostů v Evropě - most přes úžinu Öresund, který spojuje Dánsko a Švédsko.

Běsnění živlu není ušetřena ani dánská metropole Kodaň. Zcela uzavřeno bylo už ve čtvrtek večer tamní letiště.

Zrušeny desítky letů

Orkán Xaver dorazil i do Německa. Vichr tam v noci v nárazech dosahoval rychlosti kolem 190 km/h. Na ostrově Sylt naměřili 185 km/h.

Ve spolkových zemích Šlesvicko-Holštýnsko, Dolní Sasko, Hamburk a dalších zrušili vyučování ve školách.

Hamburk zastavil večer odbavování letů, nelétá se ani z Rostocku. Výrazně narušena je na severu Německa i vlaková doprava.

Vlaky nejezdí ani v Dánsku a Švédsku.

Aktuální dopravní situaci na železnici v Německu můžete sledovat ZDE.

V Elmshornu narazil vlak do spadlého stromu, strojvedoucí je zraněný. Při autonehodě u Hannoveru bylo těžce zraněno několik lidí, včetně dětí.

Na moři nejezdí trajekty. Hamburk, Kiel, Lübeck a Chemnitz už ve čtvrtek odpoledne zavřely své vánoční trhy.

"Nabít mobil"

"Xaver je aktuálně silnější, než propočítaly počítače," hlásí německý server wetteronline.de.

Meteorolog Stefan Kreibohm obyvatelům pobřežních oblastí doporučuje "nabít mobil, nachystat si baterie do baterek, zamknout všechny dveře a nevycházet".

Zvláště silně udeřil orkán na ostrůvky v Severním moři. Převracel kamiony, vyvracel stromy, ničil střechy.

Labe 6 metrů nad normálem

Se záplavovými vlnami ale nezápolí jen pobřeží. Severní moře totiž vrhlo masu vody do estuáru Labe, tedy 100 kilometrů dlouhého nálevkovitého ústí.

Hladina Labe v Hamburku podle posledních zpráv stoupla podstatně víc, než se původně odhadovalo. Podle aktuálních měření je šest metrů nad normálem.

V Bavorsku, bezprostředně sousedícím s Českem, má v pátek vát vítr rychlostí až 120 kilometrů za hodinu a napadnout 40 centimetrů nového sněhu.

 

Právě se děje

Další zprávy