Rusové postavili Putinovi skutečnou Potěmkinovu vesnici

Jiří Just Jiří Just
25. 11. 2013 6:00
Unikátní fotky z místa, kde před návštěvou prezidenta schovávali rozpadlé domy.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: o_dimitrios

Moskva (od našeho spolupracovníka) - Dnešní Rusko jako by se vracelo do carských dob. Minimálně úředníci z ruských regionů Vladimira Putina za novodobého cara považují. Proto se předhání v tom, jak se mu během jeho návštěv zavděčit. A to za jakoukoliv cenu.

Originální způsob zvolilo vedení města Suzdal, které leží zhruba 200 kilometrů od Moskvy. Před příjezdem prezidenta Putina na sjezd předsedů místních samospráv zabalili chátrající domy ve městě zapsané na listinu Světového dědictví UNESCO do speciálních plachet.

Na plachtách byly natištěny různobarevné fasády domů. Okolo projíždějící prezidentská kolona měla být okouzlena falešnými dřevěnými domky, za kterými se skrývají ruiny.

A snad aby vše vypadalo ještě přirozeněji, kreativní umělci na plachty nakreslili květináče, březové větve, a dokonce kočky.

"Ano, plachty pověsili speciálně před návštěvou Putina. Každý den místní média upřesňovala, kdy prezident přijede. Na konferenci hlav místních samospráv byla taková pohotovost, jako by mělo dojít k teroristickému útoku. Příslušníků ochranky v uniformách i v civilu bylo málem více než samotných účastníků konference," popsala deníku Aktuálně.cz novinářka Natalija Novožilovová.

Podle ruské žurnalistky, která informaci o Potěmkinově vesnici v Suzdali zveřejnila jako první, se takové divadlo s masovou úpravou budov odehrálo v regionu poprvé. Jak přitom upozorňuje - před prezidentem skrývané domy jsou skutečně v havarijním stavu, ve většině z nich přesto bydlí lidé.

"V jiných ruských regionech také před příjezdem Putina vyvěšovali plachty na zchátralé domy, ale jednalo se jen o pár budov. To, co udělali v Suzdali, nemá obdoby," dodává Novožilovová.

Pravděpodobně šlo o nápad suzdalské radnice. "Výzdobu" prý však platili místní podnikatelé.

"Podle některých informací byly plachty natištěny za peníze byznysmenů. U nás se to tak dělá pravidelně: podnikatelům 'doporučují' poskytnout dobročinnou pomoc městu. Ten, kdo 'doporučení' ignoruje, riskuje, že může o svůj byznys přijít. Je to zcela jasné vydírání," říká Natalija Novožilovová.

Nejkurióznější na celé situaci je prý to, že ruský prezident na konferenci nakonec nepřijel a místní úředníci Potěmkinovy domy vyráběli zbytečně.

Zkrášlovat okolí před příjezdem vysoce postavených politiků má v Rusku dlouhou tradici. Když Vladimir Putin v roce 2010 uskutečnil svou cestu ve žluté ladě po Dálném východě, místní úředníci pro něho speciálně dostavěli dálnici z Čity do Chabarovsku. 

Poté, co se Putin vrátil do Moskvy, asfalt z cesty zmizel.

Jak připomínají ruská média, zcela normálním opatřením před návštěvou Vladimira Putina nebo Dmitrije Medveděva je barvení příliš zplihlých trávníků nazeleno.

"K čištění a zvelebování ulic podél trasy hlavy státu dochází po celém Rusku. Narychlo pokládají asfalt, natírají domy a podobně. Patolízalství u nás rok od roku sílí," dodává Natalija Novožilovová.

 

Právě se děje

Další zprávy