Zemřel vědec, jemuž inzulin vynesl dvě Nobelovy ceny

20. 11. 2013 16:25
Britskému biochemikovi Fredericku Sangerovi bylo 95 let.
Foto: Wikimedia Commons

Londýn - Ve věku 95 let zemřel britský biochemik Frederick Sanger, jeden ze čtyř lidí v historii Nobelových cen, kterým bylo ocenění uděleno hned dvakrát, napsal server BBC News.

V roce 1955 jako první na světě kompletně popsal strukturu první bílkoviny, konkrétně inzulínu. Poté se mu povedlo rozklíčovat sled bází v prvním uceleném genomu, který patřil viru.

K oběma těmto účelům vypracoval vědecké postupy, které se ve své podstatě používají dodnes.

Právě tyto objevy mu vynesly dvě Nobelovy ceny za chemii, jež získal v letech 1958 a 1980. Kromě něj získali dvě Nobelovy ceny už jen tři lidé - Marie Curieová-Sklodowská, John Bardeen a Linus Pauling.

Nedocenitelný přínos

Sangera pro jeho vědecký obor získal starší bratr, následně mu otec - praktický lékař - umožnil studia na univerzitě v Cambridge. Tam také Sanger získal v roce 1943 doktorát z biochemie a instituci zůstal věrný po celý svůj aktivní vědecký život.

"Smrt velké osobnosti většinou nutí ke zveličování, ale přínos Freda Sangera pro moderní biochemii je opravdu nedocenitelný," řekl profesor Colin Blakemore, bývalý ředitel britské Rady pro lékařský výzkum (MRC).

"Jeho objevy dvou velevýznamných technických postupů pro sekvencování proteinů a nukleových kyselin rozevřely pole zkoumání v molekulární biologii, genetice a genomice."

 

Právě se děje

Další zprávy