Volební úspěch protiromského extremisty šokoval Slováky

Martin Novák Martin Novák
13. 11. 2013 6:30
Šéf krajně pravicové strany Naše Slovensko Marián Kotleba postoupil do 2. kola voleb župana.
Marián Kotleba.
Marián Kotleba. | Foto: ČTK

Banská Bystrica - Před několika lety popíral holokaust, Slovenské národní povstání označil za komunistický puč a na demonstraci zdravil pozdravem Hlinkových gard Na Stráž! Ve svém programu slibuje, že zatočí s "romskými a dalšími parazity".

Kdo? Čtyřicetiletý Marian Kotleba, lídr Lidové strany naše Slovensko a někdejší vůdce soudem zakázané strany Slovenská pospolitost. Z hlasitého mítinkového řečníka, milujícího uniformu, teď povýšil na politika, kterého Slovensko už musí brát vážně.

Ve víkendových krajských volbách zaznamenal nečekaný úspěch. V Banskobystrickém kraji dostal ve volbě župana přes šestadvacet tisíc hlasů, takže skončil druhý. A protože vítězný kandidát vládní strany Směr Vladimír Maňka nezískal více než polovinu odevzdaných hlasů, postoupil radikál Kotleba do druhého kola.

To čekal málokdo. Výsledek v Banskobystrickém kraji je šokem především pro pravicové strany. Kandidát Slovenské demokratické a křesťanské unie - Demokratické strany (SDKU-DS) Ludovít Kaník skončil až třetí za Kotlebou.

Druhé kolo se uskuteční v sobotu 23. listopadu.

Někteří analytici vidí chybu v tom, že bývalý ministr práce v pravicové vládě Ivety Radičové je v kraji, kde je nejhorší sociální situace a velká nezaměstnanost, vnímán mimořádně negativně.

Kotleba si protiromskou rétorikou a kritikou vlád za neřešení nezaměstnanosti naopak naklonil frustrované a nespokojené voliče. A ty, kteří vidí v Romech nepřátele a hrozbu.

Snímek z roku 2006.
Snímek z roku 2006. | Foto: Aktuálně.cz

V programu Kotlebovy strany je například vytvoření domobrany, vystoupení z "teroristického paktu NATO", nastolení sociální spravedlnosti, odstranění "zvýhodňování nejen cikánských příživníků" nebo odmítání "propagace sexuálních úchylek".

Deník Sme napsal, že nejvíce hlasů dostal Kotleba paradoxně v Čierném Balogu, kde žije málo Romů a žádné problémy mezi nimi a většinovou populací tam nejsou.

Dalším paradoxem je, že jako člověk, který se hlásí k odkazu Tisova Slovenského štátu z druhé světové války, dostal velkou podporu i ve vesnici Nemecká nedaleko Brezna, kde je velký památník obětem fašismu. V tamní vápence popravili nacisté na začátku roku 1945 stovky lidí.

"Mladí lidé nevnímají Kotlebu jako neofašistu, ale jako člověka, který říká to, co potřebují slyšet. Kotleba využívá nedostatky systému a toho, že mladí nemají koho volit," cituje SME ředitele Muzea Slovenského národního povstání v Banské Bystrici Stanislava Mičeva.

Radikálův úspěch spojil levicový Směr Roberta Fica a jeho pravicové rivaly. Poražený Kaník doporučil svým voličům, aby volili ve druhém kole kandidáta Směru Maňku.

Propagační materiál Slovenské pospolitosti.
Propagační materiál Slovenské pospolitosti. | Foto: pospolitost.org

"Je to problém všech, celé společnosti. I kvůli tomu Kaník zareagoval tak, jak zareagoval. Byl sice šokovaný, zklamaný, nepříjemně překvapený, ale nemohl udělat nic jiného, pokud on ani SDKU-DS nechtěli ztratit tvář," řekl online deníku Aktuálne.sk politolog Tomáš Koziak.

K podpoře Maňky vyzývá strana Most-Híd i voliče maďarské národnosti v Banskobystrickém kraji, ti by ale podle Aktuálne.sk nacionalistu Kotlebu stejně nevolili.

Marián Kotleba pracoval jako učitel informatiky na Osmiletém sportovním gymnáziu v Banské Bystrici, když v roce 2003 založil stranu Slovenská pospolitost. Nejvyšší soud nařídil tři roky poté její rozpuštění s odůvodněním, že ohrožuje demokracii a porušuje slovenskou ústavu.

Později Kotleba založil Lidovou stranu naše Slovensko. V loňských parlamentních volbách dostala 1,58 procenta hlasů. Založil také hnutí Uklízet a užívat, jehož členy se stali vlastníci pozemků, na kterých stojí romské osady.

 

Právě se děje

Další zprávy