K Zemi míří tunový satelit. Nikdo neví, kam dopadne

Kateřina Vítková Kateřina Vítková
7. 11. 2013 19:30
Části, které dopadnou zpátky na Zemi, mohou vážit až 90 kilogramů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ESA

Brusel - Satelit Evropské kosmické agentury (ESA), jemuž došlo palivo, se během příštích několika dní ocitne zpátky na Zemi.

Kam části 1052 kilogramů vážícího zařízení po průletu atmosférou dopadnou, není známo.

"Je těžké odhadnout, kudy se vesmírné plavidlo vrátí a kde dopadne," citoval server The Independent vedoucího mise Runa Floberghagena s tím, že k takzvanému "nekontrolovanému vstupu" pravděpodobně dojde v neděli či v pondělí.

Satelit, známý pod zkratkou GOCE (Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer), měl za úkol mapovat gravitační pole planety.

Svoji misi plnil něco málo přes čtyři roky. Během posledního měsíce ale postupně ztrácel výšku, denně se zemskému povrchu přiblížil asi o čtyři kilometry.

Podle vědců je nepravděpodobné, že by 25 až 45 fragmentů satelitu, které pád přežijí, někoho zasáhly. Dopadnou totiž na plochu o rozloze pouhých 13 až 18 metrů čtverečních.

"Když to porovnáte s povrchem planety, je to velmi malé číslo," řekl Floberghagen. Dosud k žádnému zranění při pádu vesmírného plavidla nikdy nedošlo.

Části, které dopadnou zpátky na Zemi, přitom mohou vážit až 90 kilogramů. Z vesmíru každoročně na povrch planety dopadne okolo 100 tun materiálu.

 

Právě se děje

Další zprávy