Slováci dostanou dávky, jen pokud si je odpracují

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
4. 11. 2013 20:40
Nový zákon je v rozporu s ústavou, namítají kritici a ohánějí se zkušeností z Česka.
Poslední úklid na náměstí před obchodním centrem U krála.
Poslední úklid na náměstí před obchodním centrem U krála. | Foto: Ondřej Besperát

Bratislava - Slováci, kteří budou dál chtít pobírat sociální dávky, musejí začít pracovat. Počítá s tím alespoň novela zákona, kterou schválil parlament. 

Opatření už ale narazilo na kritiku části politiků i nevládních organizací.

"Podle (slovenské) ústavy má každý, kdo je v hmotné nouzi, právo na pomoc k zajištění základních životních podmínek," míní například exministr práce Jozef Mihál.

"Zákon toto základní právo popírá, protože občan v případě odmítnutí účasti na obecně prospěšných pracích nebude mít nárok ani na jedno euro v podobě sociální dávky."

Odpůrci mimo jiné upozorňují, že podobné nařízení v Česku zrušil Ústavní soud a na Slovensku by mohl rozhodnout stejně.

Podle zmíněného zákona mohl úřad práce v ČR poslat do veřejné služby na 20 hodin týdně nezaměstnaného, který byl v evidenci nepřetržitě alespoň dva měsíce.

1560 korun za 32 hodin práce 

Dávky v hmotné nouzi dostávají například lidé, kteří jsou dlouhodobě bez práce a kteří už nemají nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Na pětimilionovém Slovensku, kde nezaměstnanost dosahuje téměř 14 procent, pobírá sociální dávky kolem 185 000 lidí. Spolu s jejich rodinnými příslušníky je tak na tyto peníze odkázáno 360 000 obyvatel.

Zatímco v současnosti má nárok na základní dávku ve výši 60,50 eura (1560 Kč) každý sociálně slabý, nově si ji většina lidí bude muset odpracovat, jinak o ni přijde.

Účast na veřejných pracích bude od příštího roku povinná pro občany, jimž obce práci v rozsahu 32 hodin měsíčně nabídnou. Samospráva už v současnosti využívá dlouhodobě nezaměstnané například při úklidu veřejných prostranství; tito pracovníci na oplátku dostávají vyšší sociální dávky.

Centrum pro výzkum etnicity a kultury upozorňuje, že nová pravidla vyplácení sociálních dávek, která ve sněmovně prosadili poslanci zastupující vládní sociální demokraty, jsou v rozporu s mezinárodní úmluvou o zákazu nucené práce a že postihnou zejména obyvatele romských osad.

Život v romské osadě na Slovensku:

Nikomu to neuškodí

Zmiňované změny jsou součástí reformy, kterou prosazuje vládní zmocněnec pro romské komunity Peter Pollák.

"Žádnému sociálně odkázanému člověku neuškodí týdně osm hodin práce veřejně prospěšného charakteru," vysvětluje muž, jenž je současně poslancem zastupujícím opoziční seskupení Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti.

Ministerstvo práce, které předlohu zákona o hmotné nouzi připravilo, trvá na tom, že nová pravidla nejsou v rozporu s ústavou. Šéf resortu Ján Richter prohlásil, že cílem předpisu je podnítit sociálně odkázané, aby byli aktivní a aby měli motivaci zachovat si pracovní návyky.

 

Právě se děje

Další zprávy