Berlínské referendum o převzetí distribuce elektřiny neuspěl

ČTK ČTK
3. 11. 2013 20:55
Akce na podporu vzniku městského podniku se zúčastnilo příliš málo lidí
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Berlín - Berlínští aktivisté neuspěli s návrhem, aby radnice zahájila kroky k převzetí distribuce elektřiny ve městě od švédské společnosti Vattenfall.

Nedělního referenda se zúčastnilo příliš málo lidí, uvedla na svých internetových stránkách volební komise. Mezi hlasujícími sice jednoznačně převažovali stoupenci návrhu, nepodařilo se jim ale získat potřebných 620 000 hlasů.

Nedostatečnou volební účast považovali stoupenci referenda za hlavní hrozbu pro návrh. Zorganizovali proto v týdnech před hlasováním rozsáhlou plakátovou kampaň v ulicích města, tento týden také dvě manifestace.

K volebním urnám nakonec přišlo 30 procent z téměř 2,5 milionu oprávněných voličů. Pro schválení návrhu bylo nutné, aby pro něj hlasovala nejméně čtvrtina z celkového počtu voličů, podle volební komise jich bylo 23,8 procenta. K úspěchu referenda chybělo stoupencům návrhu téměř 35 000 hlasů.

Berlíňané v referendu rozhodovali o tom, zda má radnice vytvořit městský podnik pro distribuci elektřiny. Tento podnik měl podle návrhu příští rok vstoupit do licenčního řízení a pokusit se získat licenci na distribuci elektřiny ve městě pro příštích 20 let. Pro současné období má licenci Vattenfall a očekává se, že v příštím roce bude usilovat o její prodloužení.

Stoupenci vytvoření městského podniku tvrdili, že Berlín by nově mohl získat kontrolu nad fungováním distribuční sítě ve městě i nad penězi, s nimiž distributor hospodaří. Nyní podle nich žádná veřejná kontrola nad Vattenfallem není a není tak možné ověřit, zda švédská společnost nenastavila poplatek za distribuci nadměrně vysoký a Berlíňané kvůli tomu nemají zbytečně drahou elektřinu.

Odhady nákladů, které by vytvoření městského distributora elektřiny a získání licence znamenalo, se různí. Organizátoři referenda tvrdili, že cena nepřesáhne 400 milionů eur (10,3 miliardy korun). Odpůrci návrhu naopak uváděli částku mezi dvěma a třemi miliardami eur (51 a 77 miliardami korun).

 

Právě se děje

Další zprávy