O Mariu se postarají pěstouni, třetí rodiče v pořadí

Petr Jemelka Petr Jemelka
1. 11. 2013 15:30
Bulharská sociální péče už našla vhodnou náhradní rodinu, čeká se jen na Marii.
Nalezená dívka na policejní fotografii.
Nalezená dívka na policejní fotografii. | Foto: Reuters

Sofie - Příběh dívenky bez identity, kterou policisté v půli října našli v romské osadě ve středním Řecku, míří k rozuzlení.

Maria se sice k biologickým rodičům nevrátí, dostane se však do pěstounské rodiny, jež jí bude schopna poskytnout lepší zázemí i péči, než se jí v dosavadním životě dostávalo.

Informovala o tom bulharská agentura pro sociální péči s tím, že dívka bude do nové rodiny umístěna hned poté, co ji Řekové vydají.

Do té doby zůstane v péči tamní charitativní organizace Smile.

Pěstouny dostanou i sourozenci

Ze záběrů bulharské televize bTV vyplývá, že Mariini praví rodiče žijí v romské osadě, v polorozpadlém jednopokojovém příbytku z nepálených cihel. Pěstounské rodiče proto bulharská agentura pro sociální péči postupně najde i pro Mariiny sourozence.

Čtyřletou holčičku našli řečtí policisté 17. října v romské osadě poblíž města Farsala náhodou. Původně přišli hledat zbraně a drogy. Blonďatá holčička v péči páru tmavé pleti u nich ale vzbudila podezření. Vyžádali si tedy doklady a zjistili, že dívenka slyšící na jméno Maria není jejich.

Chci ji zpět, vzpomněla si po 4 letech

Rozjelo se rozsáhlé pátrání a do případu se vložil Interpol. Po pěti dnech úřady přišly na stopu, která se nakonec díky testům DNA ukázala jako správná.

Rodiče Atanas a Saša Rusevovi se posléze přiznali, že dítě v Řecku nechali, protože jim došly peníze. Osmatřicetiletá žena svou dceru poznala na fotografiích a usmyslela si, že ji chce zpět. Na to ale může v nejbližších letech zapomenout - s největší pravděpodobností ji i jejího chotě čeká vězení.

Řečtí Romové Christos Salis a Eleftheria Dimopoulová - u nichž Marii našli - už za mřížemi jsou. Na soud čekají ve vazbě.

Maria je ve skutečnosti Staňka

Maria, která se ve skutečnosti jmenuje Staňka, se narodila ve městě Lamia asi 70 kilometrů od místa, kde byla o čtyři roky později nalezena. Její biologická matka tvrdí, že se o dcerku starala sedm měsíců, zatímco její manžel sbíral za mrzký peníz ovoce a zeleninu. Spali prý převážně na ulici.

Jednoho dne při sběru pomerančů potkali ženu, která jim nabídla, že se o dceru postará. Souhlasili údajně jen proto, že stěží dokázali zabezpečit sebe, natož kojence. Dítě pár údajně neplánoval. "Zprvu jsem vůbec netušila, že jsem těhotná, neměla jsem ani břicho," cituje Rusevovou server televize CNN.

 

Právě se děje

Další zprávy