Potvrzeno: Bulhaři zatkli rodiče dítěte bez identity

Petr Jemelka Petr Jemelka
25. 10. 2013 16:04
Neměla jsem ji čím krmit, hájí se žena. Je ve vazbě, hrozí jí šest let vězení.
Nalezená dívka na policejní fotografii.
Nalezená dívka na policejní fotografii. | Foto: Reuters

Sofia - Příbuzenské testy DNA potvrdily, že rodiči Marii, kterou našli v romské osadě ve středním Řecku, jsou skutečně bulharští Romové, kteří už sedí ve vazbě. Policie je podezírá, že dceru prodali.

Atanas a Saša Rusevovi spolupracují, poskytli vyšetřovatelům vzorky DNA a dokonce odpovídali i na dotazy bulharské televizi bTV.

Odebrání genetického vzorku zmíněnému páru už potvrdilo bulharské ministerstvo vnitra.

Osmatřicetiletá žena, která uvedla, že je biologickou matkou dívky, prý svou dceru poznala na fotografiích a teď by ji chtěla zpět. Dítě v Řecku zanechala proto, že by ho nedokázala uživit. Žádné peníze si ale za dceru nevzala, dušuje se.

Zcela jistá, že je Maria její, si nicméně není. "Nevím, jestli je moje, nebo není. Měli jsme dítě. Nechali jsme ho v Řecku, protože jsem ho neměla čím nakrmit. Nevzala jsem si žádné peníze," řekla Rusevová podle serveru The Independent s tím, že spolu s manželem v řeckém městě Larissa pracovali a před čtyřmi roky tam i porodila.

Podle nemocničních záznamů se miminko Rusevové narodilo 31. ledna 2009. Stejný den hlásil jako datum narození i romský pár v Řecku, který měl dívku u sebe.

Andílek za šest tisíc

Zda se Maria biologické matce vrátí, ale není jisté. Nejstarší z jejích synů si totiž vzpomíná, že to celé bylo trochu jinak. Bulharské televizi řekl, že jeho rodiče za Marii inkasovali 500 leva, což zhruba odpovídá 6500 korun.

Pár má ještě dalších sedm až deset dětí ve věku od dvou do 20 let, z nichž dvě jsou rovněž blonďaté a modrooké jako Maria, napsal bulharský deník Trud. Server BBC píše o osmi dětech.

Řecká policie našla další "koupenou" holčičku

Na vyřešení případu si každopádně Rusevovi počkají ve vazbě. V případě, že jim bude prokázána vina, mohou dostat šest let vězení a pokutu 15 000 leva.

Z Řecka mezitím přišla zpráva o zatčení dalšího páru, který si údajně koupil romskou holčičku za 4000 eur, tedy v přepočtu přibližně 103 tisíc korun. Ještě v pátek jim bude sděleno obvinění. 

Třiapadesátiletý muž a osmačtyřicetiletá žena, kteří nejsou romského původu, se podle agentury Reuters přiznali a nákup dítěte vysvětlili tím, že nemohou mít své vlastní.

 

Právě se děje

Další zprávy