Papež František stahuje biskupa, který utrácel miliony

Zuzana Kleknerová Zuzana Kleknerová
23. 10. 2013 13:40
Limburský biskup Tebartz teď funkci nemůže vykonávat, oznámil Vatikán.
Franz-Peter Tebartz-van Elst.
Franz-Peter Tebartz-van Elst. | Foto: Wikipedia

Vatikán - Papež František stahuje z úřadu rozhazovačného německého biskupa, který si nechal opravit sídlo za minimálně 31 milionů eur (asi 794 milionů Kč).

Formálně ale Franze-Petera Tebartz-van Elsta neodvolal. Po blíže nespecifikovanou dobu jen nemá svou funkci vykonávat. "Jak dlouho bude Tebartz mimo diecézi, nechal otevřené," píše zpravodajský server Spiegel Online.

Biskupství v Limburgu za něj zatím bude řídit tamní generální vikář Wolfgang Rösch, oznámil ve středu Vatikán.

"Funkci vykonávat nemůže"

Náklady na drahou přestavbu zkoumá komise, kterou povolala Německá biskupská konference. Právě výsledek jejího šetření rozhodne, co bude s biskupem dál.

"Teď je Vatikán konfrontován se situací, za níž biskup... svou biskupskou službu v současné době vykonávat nemůže," stojí v prohlášení Vatikánu doslova. 

Limburg, sídlo biskupství.
Limburg, sídlo biskupství. | Foto: Reuters

Věřící v Limburgu Tebartze jako biskupa nechtějí. Přes čtyři tisíce z nich už podepsali otevřený dopis, v němž kritizují způsob, jakým úřad vede. Součástí protestů obyvatel bylo i vytvoření živého lidského řetězu přes náměstí.

Pod limburské biskupství spadá asi 650 tisíc katolíků. Kvůli rozhazování v Limburgu z církve v Německu houfně vystupují věřící.

Dlouhý účet

Suma, kterou biskupství platilo stavební firmě, je horentní. Jen přestavba Tebartzova bytu stála tři miliony eur (77 milionů Kč). Biskupská vana přišla podle německých médií na 15 000 eur (384 000 Kč), vnitřní vybavení jako celek na 478 000 eur (12,2 milionu Kč).

Za umělecká díla biskupství utratilo dalších 450 000 eur (11,6 milionu Kč). Sporných položek na účtě přitom přibývá.

Týdeník Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung v neděli napsal, že limburský biskup zaplatit 100 000 eur  (2 580 000 Kč) "muži se psem", který měl ze stavby vyhánět zvědavce a novináře. Krom toho čelí nařčení, že lhal v místopřísežném prohlášení.

Vyhrožování smrtí

Časopis Bunte tvrdí, že se aféra přímo dotýká i Tebartzovy rodiny. "Každý den nám někdo vyhrožuje vraždou," cituje biskupova švagra. "Můj švagr už je přece na dně. Ale i tak ho chtějí dál ničit. A jeho rodinu s ním," zlobí se.

"Nadávají nám tu, že je můj bratr zločinec. Každé naše slovo překrucují. Šíří se tu tolik lží," říká biskupova sestra Josi.

Trpí tím prý i jeho 87letá matka. Rodina však za biskupem nadále stojí.

 

Právě se děje

Další zprávy