Punkerka z Pussy Riot je zpět ve vězení. A zase hladoví

Michal Žák Zahraničí Michal Žák, Zahraničí
Aktualizováno 18. 10. 2013 16:05
Druhá z vězněných žen stáhla ze solidarity s kamarádkou žádost o zmírnění trestu
A member of the female punk band "Pussy Riot" Nadezhda Tolokonnikova sits in a glass-walled cage during a court hearing in Moscow, August 17, 2012. A Russian ju
A member of the female punk band "Pussy Riot" Nadezhda Tolokonnikova sits in a glass-walled cage during a court hearing in Moscow, August 17, 2012. A Russian ju | Foto: Reuters

Moskva - Třiadvacetiletá Naděžda Tolokonnikovová, vězněná členka ruské punkové skupiny Pussy Riot, opět drží hladovku.

"V pátek prohlásila, že odmítá stravu," citovala agentura RIA Novosti mluvčího morvidské káznice. "Jde o protest proti jejímu převozu z nemocnice zpět do vězeňské kolonie," dodal pro server Lenta.ru manžel punkerky Pjotr Verzilov.

Mladá žena vyhlásila hladovku 25. září, a to na protest proti hrubému zacházení ve vězení.

V dopise, který zveřejnily i západní zpravodajské servery, líčila, jak správa vězení nutí trestance pracovat až 16 hodin denně a okrádá je o část mzdy. Po devíti dnech ale hladovku ukončila na doporučení lékařů.

Solidarita s kamarádkou

Tolokonnikovová protest obnovila ve stejný den, kdy její kolegyně z Pussy Riot Marija Aljochinová stáhla svoji žádost o zmírnění dvouletého trestu. "Na svobodu nemám z etických důvodů právo," řekla novinářům v soudní síni v Nižním Novgorodu.

"Morální zásady mi brání dožadovat se zmírnění trestu, když moje přítelkyně takovou možnost nemá," narážela právě na druhou z odsouzených.

Shodou okolností i ona v minulosti hladověla. Letos koncem května tak dávala najevo svůj nesouhlas s tím, že jí bylo zakázáno účastnit se jednání o předčasném propuštění. To jí soud nakonec zamítl.

Tolokonnikovová i Aljochinová se mají na svobodu dostat v březnu 2014. Právě tehdy si odpykají dvouletý trest za protiputinovskou modlitbu "Bohorodičko, vyžeň Putina", jíž loni začátkem roku daly najevo svůj nesouhlas se současnou vládní garniturou v Rusku.

 

Právě se děje

Další zprávy